1 април е, пак ще пробват антибиотиците да се дават само с е-рецепта

0

От днес антибиотиците ще се отпускат само с електронна рецепта. За тях в последните няколко месеца важеше отсрочка и можеха да се купуват и с хартиено предписание.

Нови отлагания обаче няма да има. В средата на октомври миналата година беше въведено задължително електронно предписване на антибиотици и лекарства за диабет. Заради сигнали за проблеми и по настояване на Български лекарски съюз обаче през декември правителството реши да върне и хартиената рецепта до 31 март. Разработено е и приложение, през което могат да се предписват рецепти и в офлайн режим.

„Очаквам нещата да са доста по-нормални и проблемите да са по-малко. Иначе преди проблемите бяха многобройни – със софтуерните системи и на лекарите, и на фармацевтите. Самите лекари не бяха подготвени за тази промяна. Мисля, че сега всички вече свикнаха и би трябвало да са се адаптирали“, коментира пред БНТ Николай Костов – председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Пред bTV той каза:

„Ние и досега отпускахме антибиотици с е-рецепта, но от днес вече това ще е задължително на 100%. В голяма степен проблемите в системата са отстранени, но не е изключено да се появят нови – те ще са свързани най-вече с липсващите лекарства“.

Костов е категоричен, че ако лекарят позволи генерично заместване на едно лекарство с друго, фармацевтите го правят. „Призовавам лекарите по-често да позволяват тази опция, защото така се създава по-малко неприятности за пациентите“, поясни Костов.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки припомни също така, че една от последните промени в системата е свързана с т.нар. офлайн изписване на лекарства, т.е. когато лекарят няма връзка с интернет. Когато той възстанови тази връзка, е-рецептата автоматично бива вписана в системата, а лекарствата могат да се получат от всяка една аптека в страната.

„Когато пациентът влезе в аптеката, трябва да каже датата, на която е изписана тя, както и ЕГН-то си“, поясни още той.

Целта на въвеждането на е-рецепти е да се избегне свръхупотребата на антибиотици и да се сложи края на злоупотребата с антидиабедни медикаменти. Според фармацевтите занапред ще е невъзможно човек да си купи лекарство, без то да му е предписано от лекар.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.