100 млн. лева: България строи база на НАТО край Ямбол

0

Над 100 млн. лв. ще струват сградите и съоръженията край Ямбол, които се планира да бъдат изградени за многонационалната бойна група на НАТО. Това каза военният министър с московска диплома и натовски хъс Тодор Тагарев, който вчера беше изслушан от комисията по отбрана в парламента. Засега в бюджета е заложена сума за проектиране. Очаква се част от средствата да бъдат осигурени от НАТО. Базите ще бъдат построени в с. Безмер и с. Кабиле.

„Хората няма от какво да се притесняват, има много възможности за икономическо и социално развитие на региона при изграждането на такава инфраструктура“, обясни Тагарев във връзка с въпрос на депутата от БСП Кристиан Вигенин за безопасността на хората, които живеят в региона, както и техните протести и подписката срещу разполагането на силите на НАТО.

Министърът заяви, че според военните експерти регионът на с. Безмер и с. Кабиле е подходящ, „тъй като се търси място с възможност за учебна бойна подготовка и летища или поне едно летище. Добре е да има достъп до море, макар да не е задължително. До момента това е намерението на Министерството на отбраната“, обясни Тагарев. И подчерта, че все още няма окончателно решение на министерството за построяването на „малкия град“ за силите на НАТО, но и че „не можем да отлагаме дълго време“.

Тъй като се очаква базите да са готови до 2025 г., министърът заяви, че ако войната в Украйна е приключила, „тогава ще имаме нови казарми, защото в българската армия казарми не са строени от поне 40 години“.

УЧЕНИЯ НА РУСИЯ В ЧЕРНО МОРЕ

Русия е удължила до края на месеца морското си учение в акватория, която включва и българската икономическа черноморска зона, заяви Тодор Тагарев преди началото на изслушването в комисията по отбрана. Според него става дума за провокационни действия към страната ни.

„Допускаме, че Русия вече два месеца блокира голяма част от нашата изключителна икономическа зона, в момента са обявили, че до края на месеца ще продължат да провеждат учения в нашата икономическа зона, което ние разглеждаме категорично като провокационни действия спрямо България, спрямо нашата сигурност и икономически интереси. Ние обсъждаме широк спектър от възможни действия в отговор на тази провокация на Руската федерация  –  самостоятелно и с нашите съюзници“, каза Тодор Тагарев.

БТР-ите ЗА УКРАЙНА

Очаква се вторият пакет с помощ за Украйна да пристигне в края на този месец или началото на следващия, каза още министър Тагарев по време на изслушването. Става въпрос за  решението на парламента от юли за предоставяне на БТР-и с отпаднала необходимост, които МВР никога не е използвало, но пък през последните 25 години плаща за тяхната поддръжка и съхранение. Първият пакет, одобрен от миналия състав на Народното събрание, е пристигнал в Киев през юни, уточни министърът.

„Не се вижда край на войната в Украйна под каквато и да е форма и страната ще има нужда от още подпомагане. Това са дълги процеси“, подчерта министърът на отбраната. И допълни, че помагайки на Украйна, помагаме и на собствения си интерес.

Във връзка с компенсациите по „Механизма за мир на ЕС“, които ще получим в замяна на предоставянето на БТР-ите, Тагарев заяви, че те ще се случат на малко по-късен етап.

За закрито заседание по отбрана обаче остава въпросът ще даваме ли на Украйна системи за противоракетна отбрана С-300.

НОВИЯТ ШЕФ НА „ТЕРЕМ“

Във връзка с новия изпълнителен директор на държавната оръжейна компания „Терем холдинг“ Калин Димитров, министърът заяви, че Димитров „може да предложи варианти на раздвижване на „Терем“ отвътре със съдействие отвън, така че да си изпълнява функциите по-добре“. „Не съм доволен от резултатите, които „Терем“ показваше до момента“, заяви Тагарев.

И отбеляза, че Димитров е подпомогнал посещение на делегация на Военно-въздушните сили в Украйна през 2021 г., когато е станало ясно, че не може да се разчита на съдействие от Русия и Беларус при поддържане на техниката, така че контактите, които е заформил, могат да бъдат от огромна полза.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.