1000 м под земята: 19 българи спасяват американец в турска пещера (СНИМКИ)

0

Български доброволци вече са в пещерата Морджа в Турция. Те са свалили кръвни банки за болния американец, чието състояние е нестабилно. Това разказа Владимир Георгиев – член на тяхната асоциация. По думите му спасителите са достигнали 1000 метра дълбочина в пещерата, където се намира болният изследовател.

Преди три дни те са били информирани, че американски изследовател се е разболял. След получен стомашен кръвоизлив му е била преливана кръв. Веднага е организиран екип от 19 души, които са тръгнали към мястото.

Сега усилията са насочени към организиране на изваждането му от пещерата, което ще отнеме часове и голям човешки ресурс. На място освен българските доброволци са и унгарски медици, както и се очаква да пристигнат полски, хърватски и италиански спасители. По информация на експерти ще са нужни поне 60-70 души за операцията.

„Има техническа работа, която трябва да се свърши, като например поставяне на въжета, защото пещерата е отвесна”, допълни Георгиев пред bTV. Той обясни още, че трябва да се инсталират въжени системи, с които да се изнесе носилката с болния на повърхността.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.