Петър Колев, който вдигна на крак спецчастите, влиза директно в затвора

0

Прокуратурата е повдигнала три обвинения на мъжа, който вчера вечерта се барикадира в „Люлин“ и вдигна на крак специализираните части и полицията в София. Обвиненията са за транспортно произшествие с пострадало лице, неизпълнение на полицейско разпореждане и държане на огнестрелно оръжие. Това обяви на брифинг ръководителят на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

Петър Колев директно ще влезе в затвора, за да излежи присъдите, които има до момента, уточни Зартова.

По думите ѝ обвиняемият е с влязла в сила присъда от 14 април 2020 г. за закана за убийство и хулиганство. Със същата присъда съдът е постановил да бъде въведена в изпълнение и още една по-стара присъда от 2015 г., която е за притежание на наркотични вещества – кокаин. Към днешна дата той е осъден общо на лишаване от свобода в размер на 3 години и 6 месеца.

След като Колев не е бил открит на посочените адреси, прокуратурата го е обявила за общонационално издирване, а на 16 февруари 2020 година е издадена и европейска заповед за арест. Издирвала го е и международната организация Интерпол.

„Задържан е, след като е шофирал автомобил в района на квартал „Люлин“. Не е подал светлинен сигнал – мигач, на излизане от тунела на „Люлин“, заради което екип на полицията е опитал да го спре. Колев не се е подчинил и докато се е отдалечавал от тунела, е ударил такси, в което в този момент се е опитвал да се качи пешеходец“, обясни Зартова, като добави, че клиентът на таксито е в болница и има голяма вероятност да му бъде ампутиран кракът. 

По време на разследването на катастрофата властите са установили човекът, на чието име се води колата. След като е бил задържан и разпитан, е обяснил, че не той е управлявал автомобила по време на произшествието, а неговият вуйчо – обвиняемият Петър Колев, който избягал и се барикадирал в „Люлин“.

„Лицето е живяло на множество адреси в София като наемател. Жилищата са наеман от майка му, респективно и плащанията са извършвани от нея, което е причината толкова време той да не бъде открит и да се укрива от властите“, обясни директорът на СДВР старши комисар Калоян Милтенов.

Снощи в едночасова операция спецчасти, сапьори, снайперисти, полиция и линейки бяха обградили блок в столичния квартал, след като Колев се беше барикадирал въоръжен в апартамент в сградата. 

Малко преди 20:00 часа той беше изведен от жилището и арестуван.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.