14 дни болничен, ако пипнете COVID-19

0

Нови правила при заболяване с COVID-19 – инфектираните да се изолират в домашни условия до 14 дни по преценка на лекар, a контактните да са под медицинско наблюдение за 10 дни. Това предлагат здравните власти.

Разписани са и мерките при случай на коронавирус в училище или в детската градина. При възникнала инфекция – паралелката или групата остава под карантина за 10 дни, като през този период при тях не се допускат деца, които не са били контактни, освен ако не са преболедували или ваксинирани до 90 дни по-рано.

Коронавирусът този сезон застига и семейството на Десислава Васева.

„Температура, болки в гърлото, главоболие, кашлица. След това се разболя и бебето. Като проблемът който констатирахме е, че той отказа да се храни за над 24 часа“, разказа тя.

Семейството има и по-малко дете, което спират от градина веднага, щом разбират, че са с COVID-19. Майката казва, че би постъпила така винаги, макар че карантината не е задължителна.

„Аз мисля, че изолацията при COVID-19 и при положителен тест, за който човекът знае, е  задължителна. Болестта все още протича доста тежко“, каза тя.

Това е правилният подход, казват лекари. Дневно в практиката на личният лекар Йордан Христов има поне по един или двама пациенти с COVID-19.

„На хората, които са с COVID-19 им препоръчваме да са вкъщи между 5 и 7 дни според тежестта на заболяването. Все пак това е зараза. За контактните моето мнение е, че до 3 дни е достатъчно, тъй като вече до 2-3 ден, ако човекът е заразен биха се развили първите симптоми“, обясни д-р Христов.

При пациенти с проблеми с имунната система или белодробни заболявания възстановяването е по-дълго, каза той.

От здравното министерство посочват подобни съображения за определения от тях срок.

„Личният пример и това да предпазиш най-близките си е основата, която трябва да е свързана с тази карантина“, смята д-р Христов.

Лекарят допълва, че особено важно е хора с грипоподобни оплаквания да не общуват с малки деца, възрастни хора, както и други, които са в риск от тежко протичане на заразата.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.