141 руски шахматисти си смениха руското гражданско

0

141 руски шахматисти са сменили гражданството си. Войната в Украйна, която руският президент Владимир Путин отприщи на 24 февруари 2022 г., направи невъзможно руските спортисти да се състезават в международни състезания. Поне 204 души обаче са успели да сменят спортното си гражданство през изминалата година, пише „Холод“, цитирано от The Moscow Times.

Оказва се, че най-много спортисти, които сега играят под друг флаг, се оказаха сред шахматистите – 141 души. Сред тях е една от най-успешните състезателки в историята на руския шах – Александра Костенюк. Тя е 12-та световна шампионка по шахмат сред жените, двукратна шампионка на Русия, европейска шампионка, трикратна победителка в Световните шахматни олимпиади като част от националния отбор. Сега Костенюк играе за Швейцария.

На второ място са фигурното пързаляне и конният спорт, 11 представители на които решиха да сменят гражданството си. По-специално, сред тях е Даяна Дейвис – дъщеря на заслужения треньор на Русия Етери Тутберидзе. Руската федерация по фигурно пързаляне позволи на Дейвис и нейния партньор Глеб Смолкин да се преместят в националния отбор на Грузия.

В художествената гимнастика и тениса петима състезатели обявиха смяна на спортно гражданство. В това число – Анастасия Симакова, която е двукратна световна шампионка по художествена гимнастика през 2019 г. сред девойките и бронзова медалистка от руското първенство през 2020 г. в упражненията на лента. Тя ще играе за Германия от 2024 г.

Русия загуби още четирима спортисти в автомобилния спорт и футбола. В колоезденето, мотоциклетизма, скоростното пързаляне с кънки, хокея, плуването, гребането, бокса и ветроходството загубите възлизат на по двама състезатели във всяка от дисциплините.

Страната загуби и по един спортист в свободната борба, леката атлетика, биатлона, шорттрека, ММА, джудото, гимнастиката и алпийските ски.

Според изчисленията на „Холод“ най-често спортистите избират Израел – 25 руснаци сега се състезават под неговия флаг. На второ място е Сърбия (19 състезатели), на трето Германия (13 души).

В същото време реалният брой руснаци, които са сменили спортно гражданство, може да бъде многократно по-висок, тъй като значителна част от тях са млади и непопулярни хора, отбелязва „Холод“.

По-рано Китай не позволи на руски и беларуски спортисти да участват в Азиатските игри през 2023 г. в Ханджоу под свой флаг. 500 атлети от Русия и Беларус ще бъдат допуснати до състезание, но те няма да могат да се класират за медали. Спортистите получиха разрешение да участват в игрите, за да могат да се класират за Олимпийските игри през 2024 г. в Париж.

Преди това Международният олимпийски комитет (МОК) препоръча на руските и беларуските спортисти да бъде разрешено да участват в международни състезания, при условие че не подкрепят войната в Украйна. При допускането на спортисти трябва да се вземат предвид техните публични изявления, участие в митинги и демонстриране на символи в подкрепа на войната, каза шефът на МОК Томас Бах.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.