228 нови ХИВ-серопозитивни у нас от началото на годината

0

От началото на годината са открити нови 228 ХИВ–серопозитивни в България. От Министерството на здравеопазването предоставиха данните за първите десет месеца на 2023 г., които показват, че 277 759 лица са се изследвали безплатно и анонимно и са узнали своя ХИВ-статус.

Днес, на 1 декември, е Световният ден за борба с ХИВ/СПИН.

Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 4:1 (185 мъже и 43 жени).

Дали човек ще попадне в рискова група за полово предавани инфекции зависи само от поведението му, а не от възраст, пол или религия, каза в интервю за БТА акушер-гинекологът д-р Александър Кобаков.

Д-р Кобаков участва в проект за превенция на сексуално и репродуктивно здраве – „Свери биологичния си часовник. От теб зависи!“, който се осъществява от фондация „Искам бебе“ в рамките на програма „Европа“ на Столична община. В рамките на проекта д-р Кобаков и психотерапевтът Елена Димитрова обсъждаха темите за сексуалното и репродуктивно здраве, за емоционалната зрялост, за устойчивите партньорства, за нежеланата бременност, за контрацепцията и др. с учениците от горните класове в столичните 15 Основно училище „Адам Мицкевич“ и 153 Спортно училище „Неофит Рилски“. Децата имат представа за полово предавани инфекции, тъй като темата е застъпена в часовете по биология и здравно образование, но все още мислят по детски, въпреки че им се случват неща, свързани със сексуални отношения, каза лекарят. По думите му за СПИН знаят, че се предава по полов път, но интересът им е бил и към заразяването с човешкия папиломен вирус, който е причинител на рак на маточната шийка и е доста разпространен сред младата популация в репродуктивна възраст.

Рисково поведение 

Рисково поведение е неизползването на предпазни средства по време на полов акт, избирането на партньор, който има рисково поведение – ползва наркотици, разменя секс за пари или наркотици, води полов живот без предпазни средства, посочи д-р Кобаков. Всичко изброено е рисково поведение и няма значение на каква възраст е човек, какъв е полът му, каква е религията му, добави той. Рисковото поведение се определя от това дали ще се срещнеш с дадена инфекция по полов път. Рисково е и да не се посети специалист, ако се появи проблем, а вместо това се търси решение в интернет и се прибегне до самолечение.

Неправилното поведение и лечение ще доведе до затруднения, чието преодоляване ще бъде много по-скъпо, отколкото ако пазят здравето си, добави той. По думите му немалка част от учениците са изпитвали притеснения да говорят по тези теми. Това е част от живота и ако не в училище, то къде е мястото да говориш и да се подготвиш на тема безопасен секс, сексуални взаимоотношения, изграждане на доверие, рисково поведение. Младите хора са рискова група и като такава трябва да получат от нас повече подкрепа и усилия за това да ги подготвим за истинския живот, допълни лекарят. Децата се отнасят по-сериозно към тези теми, ако те се обсъждат със специалисти вместо с класния ръководител или с преподавателя по биология, каза още д-р Кобаков.

Изследвания и ваксина срещу човешки папиломен вирус

Изследването за човешки папиломен вирус и други полово предавани инфекции не са достъпни за младите хора, защото не са безплатни, каза още лекарят. Някакъв тип превенция се преподава в малка част от уроците по биология, профилактика почти няма, няма и никакви механизми в здравеопазването за предоставяне на възможност безплатно да се направят изследванията за тези инфекции, допълни той. С учениците обсъдихме и ваксините срещу този вирус и когато попитах колко от момичетата са ваксинирани, само едно от тях вдигна ръка, каза още д-р Кобаков. По думите му, ако не се направи добра информационна кампания сред ученици, родители и лекари за ваксинирането срещу човешки папиломен вирус, няма да се постигнат онези 70% ваксинирани и ниски нива на заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка. По време на конгреса на Българската асоциация по онко-гинекология представиха данни, според които в страната ни ваксиналното покритие срещу човешки папиломен вирус е 5-7%, добави той.

Споделяне с родители

По-безстрашни да говорят с нас пред съучениците си бяха момчетата, а момичетата ни потърсиха след дискусиите, каза още д-р Кобаков. По думите му липсват разговори между родители и деца, свързани с полово предаваните инфекции. Децата се притесняват да споделят с родителите, че вече са имали полов контакт, че са имали рисково поведение и че не знаят как да постъпят в желанието си да не разочароват родителите си, учителите си, както и да не бъдат център за подигравка от страна на съучениците си, защото не искат за нещо, което е важно да тях, да бъдат обвинени в това, че не са се справили. Общовъзприето е, че полов живот не се води под 18-годишна възраст и когато то се случи, обикновено става тайно, извън подкрепата на семейството. Въпреки че всички знаем, че това се случва, ние не подготвяме децата от рано за това как да се справят. За да ползваш презерватив, трябва да знаеш не само как да го ползваш, а и да имаш възможност да си го купиш и въпреки че това не е непосилно за работещ човек, за учениците от семейства с не високи доходи, не е лесно, посочи д-р Кобаков.

Репродуктивно здраве

Над 145 хиляди са двойките в България, които имат репродуктивни проблеми. Мъжете могат да следят своите репродуктивни възможности, консултирайки се с уролог андролог. Половината от неуспехите за бебе се дължат на мъжа, припомни той.

След 35-годишна възраст при жените намалява яйчниковият резерв и представителките на тази възрастова група са най-честите посетители на ин витро центровете, тъй като тогава вече има не само хронични заболявания и намален яйчников резерв, а и яйцеклетките са с лошо качество, което пък може да доведе до бременност с увреден плод.

Рискови фактори за репродуктивни проблеми

Рисковите фактори за репродуктивен проблем са полово предаваните инфекции, тютюнопушене, употреба на наркотици, както и всички фактори, водещи до повишена температура на тестисите при мъжете и охлаждане на кръста или корема при жените. Професиите, които изискват дълго седене на стол, зад волан или работа в много топла среда, носене на много топли или тесни дрехи, са рискови за промяна в сперматогенезата, добави лекарят.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.