3% от българите всяка година са с нов смартфон

0

3% от българите всяка година си сменят смартфона, а 46% от потребителите сменят апарата на мобилния си телефон след поне две години употреба. Това показва проучване на социологическа агенция KANTAR по поръчка на един от мобилните оператори у нас.

33 на сто от потребителите посочват, че купуват нов апарат, когато старият им се счупи.

66% от хората се решават на покупка на нов телевизор, компютър, лаптоп или таблет, едва когато старият им спре да работи. 

При мобилните телефони регулярността на смяна на устройствата е по-честа. 35 на сто от потребителите избират да подарят стария си апарат на близък или приятел, а 22% – да го продадат, сочи изследването.

То цели да провери поведението на потребителите и при рециклирането на старата електронна техника, като сочи, че 70% от анкетираните имат готовност да рециклират старите устройства и расте информираността на хората по темата. 

Мнозинството от тях споделят и че са възприели различни практики във всекидневието си за по-отговорно използване на технологиите. Например, трият стари файлове от устройствата си, за да освободят памет, изваждат зарядните от електрическата мрежа, когато не ги използват, ограничават изпращането на маловажни имейли, премахват старите файлове от облачните пространства, за да освободят място.

Прочуването на навиците и тенденциите в използването на електронни устройства е осъществено сред 1011 участници на възраст между 15 и 65 години в периода 14-26 юни тази година от социологическа агенция „Кантар“ по поръчка на един от мобилните оператори у нас. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.