3 жени ХИВ-позитивни след „вампирски“ козметични процедури

0

Три жени са дали положителни проби за вируса ХИВ след като се подложили на „вампирски“ козметични процедури за лице, пише Би Би Си. Това сочи доклад на Центъра по контрол и превенция на заболяванията, като заразяването се е случило през 2018 г. в Ню Мексико.

Смята се, че това са първите случаи на предаване на ХИВ чрез козметична процедура, документирани досега в Съединените щати.

Терминът е разговорен за т.нар. козметични процедури с плазма. Той включва венозно взимане на кръв, като след това се отделя богата на тромбоцити плазма с помощта на центрофуга. По-късно плазмата се инжектира обратно в лицето чрез малки убождания с игла.

Твърди се, че процедурата помага за възстановяване на кожната бариера и стимулира производството на колаген. Така се намалят бръчките и белезите от акне.

Процедурата съществува от доста време и е много популярна и сред известните личности. Ким Кардашиян публикува селфи след процедурата през 2013 г. Няколко години по-късно тя разкри, че повече не би се подложила на тази процедура, тъй като е била много болезнена.

Козметичната процедура струва между 1000 и 2000 долара в лицензираните салони, сочи проверка на Би Би Си.

Как клиентките на салона са се заразили с ХИВ

През 2018 г. Центъра за контрол и превенция на заболяванията научи за американка, която дала положителна проба за ХИВ докато била в чужбина. Жената нямала никаква история на използване на наркотици или скорошно преливане на кръв, нито пък е имала съмнителен сексуален контакт.

Това, което усъмнило ЦКПЗ, е разказът на жената, че по-рано същата година си направила „вампирски фейшъл“ в Ню Мексико.

Центърът започнал проверка на мястото, което предлагало и други разкрасителни процедури с инжекции, сред които и ботокс. Проверката установила, че салонът не е лицензиран, а практиките им за контрол на инфекциите били „опасни“. Сред тях експертите установили „тубички с кръв без етикети и обозначения“, които били складирани в кухненски хладилник до храна, както и „разопаковани спринцовки с игли, разпръснати в шкафове и по плотовете“.

Някои от епруветките с кръв изглеждали вече използвани, но въпреки това продължавали да се използват. Проверката на центъра установила също, че поне един клиент на въпросния салон за красота, е имал положителен тест за ХИВ преди да ги посети.

До момента агенцията е свързала салона с пет случая на ХИВ, сред които и четири жени, които си направили „вампирски фейшъл“ при тях между май и септември 2018 г. Петият случая е при мъж, който имал връзка с една от жените.

Късният стадии на инфекцията при него и приятелката му сочел, че и двамата са се разболели преди тя да посети салона.

Салонът за красота е затворен принудително през 2018 г., а бившият му собственик излежава присъда от три години и половина в затвора. През 2022 г. тя пледирала виновна на обвиненията, че практикува медицина без лиценз.

До момента има публикувани стотици научни материали и проучвания, които установяват, че подобни лечения са ефективни при спортни наранявания, акне, екзема и други кожни проблеми. Според Американската дерматологична асоциация процедурата, когато се извърши правилно, е напълно безопасна.

Най-големият риск идва от обработването на кръвта в козметичния салон. Също е важно да се внимава коя кръв на кого се инжектира.

Експертите съветват при интерес към подобни козметични процедури, клиентите сериозно да проверяват салоните преди да се подложат на тях. Трябва да разберат също как се работи с игли в салона и дали практиката им е безопасна.

„Вампирският фейшъл“ не е първата козметична процедура, която се свързва със заболяване в Съединените щати. Преди седмица няколко случая на ботулизъм бяха свързани с поставянето на фалшив ботокс. Разболели са се 22 души в 11 щата, някои от тях са били хоспитализирани. Ботулизмът е сериозно заболяване, което включват замъглено зрение, трудно преглъщане и дишани, забавена реч и тежка умора.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.