$400 млн. „причини”: Осъдиха ортачка на криптоизмамницата Ружа Игнатова

0

Ирина Дилкинска, дружка на криптоизмамницата Ружа Игнатова, е осъдена на четири години затвор за участие в мащабна схема за измами в компанията OneCoin. Това съобщи Деймиън Уилямс, прокурор в съда в Ню Йорк.

Фирмата започва дейност през 2014 г. и е базирана в София. Тя предлага измамна криптовалута със същото име чрез глобална многостепенна маркетингова мрежа („MLM“). Жертвите на схемата са подведени да инвестират над 4 милиарда долара. Дилкинска се е признала за виновна в заговор за извършване на измама и пране на пари.

През март 2023 г. бе съобщено, че българка на име Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с криптоизмамата OneCoin. Тя е работила като ръководител на правния отдел на компанията. В обвинението се твърдеше, че тя е помогнала за създаването на фиктивни дружества с цел изпиране на пари и запазване на имущество, принадлежащо на „криптокралицата“ Ружа Игнатова.

Освен това се твърди, че Дилкинска е помогнала на адвоката и съучастник в схемата с OneCoin Марк Скот да изпере средства в размер на 400 милиона долара. След ареста му, тя е унищожила уличаваща информация и е уведомила друго замесено лице за ареста.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.