400 сайта бълват руска пропаганда и фейк нюз. Пеевски ги даде на ДАНС

0

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски подаде сигнал до главния прокурор, главния секретар на МВР и шефа на ДАНС за спешно и неотложно сезиране на органите за мрежа от 400 роботизирани сайтове, които провеждат дезинформационна война и проруска пропаганда на територията на България, съобщават от партията.

Сигналът е свързан с оповестени данни за резултати от проучвания на Фондация за хуманитарни и социални изследвания от проф. Димитър Вацов, председател на УС на ФХСИ, публикувани в сайта на Фондацията и коментирани в медиите за „Машина от сайтове-гъби“ които са близо 400 и произвеждат по 2000 публикации дневно, усилвани допълнително чрез социалните медии – най-вече Фейсбук и Х.

ДАНС, МВР и Прокуратурата ще се наложи да отговорят на въпроса съществува ли мрежа от проруски ботове, която оперира на територията на България и кой стои зад тази мрежа и има ли доказателства, че Русия провежда дезинформационни кампании, за да бъдат объркани хората чрез постоянно променящи се наративи и версии за събитията, като с това застрашава гражданското общество и социалния мир, отбелязва Пеевски, цитиран от партията.

Навлизането в третата година от началото на войната на Русия срещу Украйна и в навечерието на европейските избори е от изключителна важност за националната сигурност на България и на Европа да бъдат установени всякакви форми на въздействие върху българските граждани и ефективно да се противодейства срещу всяко подобни посегателства, в името на демокрацията и защитата на гражданските права и свободи.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.