4,8 по Рихтер мощно разлюляха Пловдив, цяла България усети земетресението

0

Земетресение разлюля Пловдив в 15.26 ч. и изкара гражданите по улиците. По данни на Геофизичния институт на БАН силата му е била 4,8 по Рихтер, а според Европейския сеизмологичен център – 4,9 по Рихтер.

Епицентърът му е на 15 км югоизточно от Пловдив, на 3 км от Асеновград и на 146 км от София. Шест минути по-късно е последвал втори трус на същата дълбочина, но по-слаб – 2,1.

Евакуирани са всички общински служители в Пловдив, съобщиха от местната администрация. Служителите на община Пловдив, които обитават бившия партиен дом, още преди 16 часа са били пуснати да си ходят, като са били инструктирани да не използват асансьора на 12-етажната сграда.

По непотвърдени данни е евакуирана и пловдивска гимназия. 

Хората в село Крумово, което е в непосредствена близост до епицентъра, са се изплашили много, съобщи кметът Румяна Самоковарева. По нейните думи има паднали комини и тухли от сградите на комините и читалището.

Трусът е усетен в много населени места в района, има данни, че е усетен дори от софиянци по високите етажи в столицата. В социалните групи заваляха сигнали, че трусът е усетен също в Сандански, Благоевград, Хасково и др. 

Местни жители помислили, че е взрив. „Някой има ли представа какъв беше този взрив, който се усети в Тракия и беше съпроводен от ударна вълна? Всичко се разлюля като при земетресение“, пише потребителка в групата Plovdiv Live.

Преди ден земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер беше регистрирано в Румъния с епицентър в Банат, окръг Арад, което също бе усетено у нас, както и в Унгария и Сърбия.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.