5 г. затвор за Омар, който жестоко прегази полицаите в Бургас

0

Сирийските трафиканти, които прегазиха на 25 август миналата година двамата полицаи в Бургас, получиха ефективни присъди на първа инстанция, въпреки че защитата им поиска споразумение с прокуратурата.

Районният съд в Бургас наложи ефективни наказания „лишаване от свобода“ за тримата – Омар Аднан, Ахмад Муфид и Абдулах Абдулуахед, за това, че са подпомогнали противозаконно 47 чужденци от Иран, Мароко и Сирия да преминават през българска територия. Сирийците бяха обвинени в каналджийство, а водачът на автобуса бе предаден на съд за няколко отделни престъпления.

Зад волана на автобуса, който блъсна патрулката с униформените, опитали се да им препречат пътя, беше тогава 18-годишният Омар Аднан. Той получи присъда от 4 години и 10 месеца „лишаване от свобода“ и глоба от 11 000 лева. за противозаконното подпомагане на гражданите на Сирия, Мароко и Иран да преминат през българска територия. Омар Аднан е бил неправоспособен водач. Управлявал е с висока скорост. Престъплението е извършено в съучастие с Абдулах Абдулуахед и Ахмад Муфид, които също бяха привлечени към наказателна отговорност.

Омар Аднан е осъден и за това, че е управлявал пътническия автобус, който не е регистриран по българския законов ред. За същото престъпление към наказателна отговорност бе привлечен и Абдулах Абдулуахед, който е управлявал превозното средство по част от маршрута. Автобусът бил с нидерландски регистрационни табели, издадени за друго превозно средство. Омар Аднан бе предаден на съд и за това, че при превозването на гражданите на Сирия, Мароко и Иран е попречил на полицейски служители да изпълнят задълженията си.

Той е привлечен към наказателна отговорност и за умишлено причиняване на смъртта на двамата полицейски служители, които загинаха на място. Първоначално той твърдеше, че е 15-годишен.

Досъдебното производство, което се провежда под надзора на Окръжна прокуратура – Бургас, предстои да бъде внесено в Окръжен съд – Бургас.

Трафикантът Абдулах Абдулуахед беше осъден от Районния съд на 4,4 г. зад решетките плюс 18 000 лева глоба, а третият сириец, тогава непълнолетен, Ахмад Муфид, получи наказание от 1 година и 10 месеца „лишаване от свобода“, информира БТА.

Подсъдимите приеха всички факти и признаха вината си по всички обвинения по време на заседанието.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.