5 смайващи истории за жени, откраднали много, много пари (включително една българка)

0

Жените крадат по-рядко – поне според официалната статистика. Но светът помни няколко смайващи истории на престъпнички, откраднали много, много пари. Представяме Ви пет от тях. Разбира се, Ружа Игнатова е сред тях.

В полицейската статистика за престъпността в Германия жените съставляват само около 25% от заподозрените, а делът им при тежките престъпления е нищожно малък, пише „Велт ам Зонтаг“ в своя публикация и в тази връзка цитира най-влиятелната германска феминистка Алис Шварцер, която в началото на хилядолетието казва следното: „Жените не са по-добри хора, те просто не са имали толкова възможности да си изцапат ръцете“.

Легендарните Бони Паркър и Ма’ Баркър

Въпреки това обаче има и случаи на жени престъпнички, които придобиват световна известност. Една от тях е Бони Паркър. Години наред заедно с партньора си Клайд Бароу ограбват магазини, бензиностанции и банкови клонове. През 1930 година Бароу е задържан и пратен в затвора. Паркър успява да вкара пистолет в затвора, който той използва, за да избяга.  Двамата са убити от полицейски служители в Луизиана през 1934 година. 

Кейт Баркър, родена като Аризона Дони Кларк и по-известна като мама Баркър, остава в историята като ръководител на престъпен клан през Голямата депресия в САЩ. В него участват четиримата ѝ сина, отговорни за убийства, отвличания и грабежи. Основателят на ФБР Едгар Хувър я определя като „най-жестокия, опасен и изобретателен криминален мозък на последното десетилетие“. В последните години обаче все повече се спекулира, че ФБР създава този неин образ, за да оправдае убийството ѝ при престрелка през 1935 година, а медиите го използват, защото предизвиква голям интерес в обществото. 

Ясемин използва чара си, за да изнесе милиони

През последните години има и нови три случая на жени, откраднали милиони, които се радват на вниманието на германската, а и на световната общественост и „Велт ам Зонтаг“ обръща внимание именно на тях. Ясемин Гюндоган е една от тях. Тя работи в компания за парични преводи. На 21 май 2021 година Гюндоган трябва да опакова 17 милиона евро, които да потеглят към клиенти. Само половината пари обаче са изпратени. Останалите тя натъпква в шкафче с чекмеджета. За да изкара шкафчето през вратата, трябва да премине през свой колега – Хенинг Б. Още преди няколко дни му е казала, че иска да изнесе шкафчето, което уж било пълно с използвана хартия. Също така му дава телефонния си номер и го кани на вечеря. Хенинг Б. пуска жената да мине през автоматичната врата към 21:00. Тя натоварва шкафчето в черен ван „Мерцедес“ и потегля. Заедно с милионите скоро заминава за Турция. И до днес случаят предизвиква възмущение и широк обществен интерес.

„Криптокралицата“ Ружа задига милиарди

Една друга жена – с български произход и германски паспорт – стана не само световноизвестна, но и бе поставена от ФБР на второ място в списъка с десетте най-издирвани престъпници. Става въпрос за Ружа Игнатова – създателката на пирамидата „OneCoin“, с която тя успява да задигне най-малко четири милиарда долара. 

Инвеститорите дават парите си, за да закупят „образователни пакети“, които уж да ги подготвят за предстоящата търговия с криптовалутата OneCoin. Легендарни стават видеоклиповете на разточителните и ефектни изложения на OneCoin. Бизнес моделът беше обобщен от нюйоркския прокурор Джефри Берман през 2019 по следния начин: Игнатова и нейните съучастници създават „компания за милиарди долари, изградена изцяло върху лъжи и измами. Инвеститорите станаха жертви, а обвиняемите забогатяха“. Игнатова изчезва през 2017 година. Нейни приятели съобщават в документалния филм на WDR „Криптокралицата“, че тя може да е в Дубай, България или пък на яхта в Средиземно море.

Повече от пет години по-късно Игнатова даде някакви признаци на живот. На 11 януари адвокатите ѝ предявиха претенции за собственоста на имот – пентхаус за 18 млн. евро в луксозния лондонски квартал Кенсингтън, както съобщи вестник „Таймс“.

Женският чар 

Ружа Игнатова несъмнено разчита на харизмата си, за да се прослави. И ако Ясемин Гюндоган също не беше използвала чара си, за да омае пазача Хенинг Б., вероятно нямаше да успее да изнесе толкова лесно милионите. Но дали това наистина е типично женско? Не е ли това основното, което правят всички добри измамници, независимо от пола – успяват да заблудят човека отсреща, пита „Велт ам зонтаг“. Може би оръжието на жените престъпнички е, че те често са подценявани. Ясемин Гюндоган е смятана за „безпомощна“, тя е била съвсем дребен служител, помагала е да се пакетират парите. Била е мила и дружелюбна, пише германският ежедневник. 

В очите на приятелите и колегите си от фирмата за транспортиране на пари в Щутгарт Мирнеса С. също имала репутация на трудолюбив и услужлив човек. 42-годишната босненка, която работела като телефонен оператор, от време на време помагала за опаковането на парите. Кой би си помислил, че на 14 октомври 2022 жената ще влезе в трезора, ще натъпче черна спортна чанта с банкноти и ще си тръгне с един милион евро? Оттогава тя се укрива. Преди Коледа приятелят ѝ Мохамед-Муджо О. качва в социалните мрежи няколко снимки на Мирнеса С., на които тя танцува и се смее. „Не се оставяйте да ви хванат“, коментира един потребител.

Можеш ли да водиш щастлив живот, докато се укриваш?

Случаят на Ясемин Гюндоган дава известна яснота по въпроса за щастието по време на бягство. Нейната приятелка Бюсра С., която ѝ помагала при кражбата, е била заловена от полицията преди да успее да избяга в Турция. От телефонните разговори между двете, които са прихванати от властите, става ясно, че Гюндоган е направила „впечатление, че е зависима и отчасти безпомощна“. Тя почти не говори турски, но трябва да стои в стаята си в петзвезден хотел без да я напуска, защото е твърде опасно. Баща ѝ искал да знае колко пари е задигнала, защото неговите били изчерпани, а приятелят ѝ, според разследващите, е взел средствата и е организирал транспорта ѝ до Турция. Оказва се, че жената, задигнала милиони, трябва да стои затворена в един хотел и да се крие години наред. 

Източник: Deutsche Welle

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.