50 по Целзий: Адска жега уби 100 човека

0

Най-малко 96 души са починали през последните дни в Индия, след като някои части на страната бяха обхванати от гореща вълна, съобщи Асошиейтед прес.

Смъртните случаи са регистрирани в южния щат Утар Прадеш и в източния щат Бихар, където властите предупредиха хората над 60 години, както и тези, страдащи от различни заболявания, да стоят на закрито през деня.

Всички 54 смъртни случая в Утар Прадеш са регистрирани в окръг Балия, на около 300 километра югоизточно от столицата на щата – Лакнау. Повечето от починалите са възрастни или хора със здравни проблеми.

Поради сериозността на ситуацията молбите за отпуск на медицинския персонал в Балия са отменени и се осигуряват допълнителни болнични легла в спешните отделения.

Максималната температура в окръга в неделя достигна 43 градуса по Целзий, което надхвърля с пет градуса обичайната средна стойност. Относителната влажност на въздуха е била 25%, засилвайки ефекта от горещините, т.е., сякаш живакът удря 50.

Индийската метеорологична служба предупреди, че в някои части на Утар Прадеш жегите ще продължат и в понеделник.

Министърът на здравеопазването на щата заяви, че е започнало разследване на причината за смъртта на толкова много хора в Балия

През последните два дни в източната част на Бихар са регистрирани 42 смъртни случая, свързани с жегите. Тридесет и пет от тях са настъпили в две болници в град Патна, който е столица на щата.

Максималната температура, регистрирана в събота в Патна, е била 44.7 по Целзий.

Април, май и юни обикновено са най-горещите месеци в по-голямата част от Индия, преди мусонните дъждове да доведат до захлаждане, но през последното десетилетие средните температури са повишили значително, отбелязва Асошиейтед прес.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.