63-годишен германец си сложи 217 ваксини срещу COVID-19. Здрав е

0

62-годишен германски гражданин е бил ваксиниран 217 пъти срещу COVID-19. Той лично си е купувал и поставял ваксините в рамките на 29 месеца, съобщава Би Би Си.

Странният случай е документиран в списанието The Lancet Infectious Diseases.

Мъжът не е претърпял негативни последици, твърдят изследователи от университета Ерланген-Нюрнберг.

„Научихме за неговия случай от статии във вестници. След това се свързахме с него и го поканихме да се подложи на различни тестове в Ерланген. Той беше много заинтересован“, разказва д-р Килиан Шобер от катедрата по микробиология на университета.

Мъжът е предоставил пресни проби от кръв и слюнка. Тествали са някои негови замразени кръвни проби, които са били съхранявани през последните години.

Мъжът дори е настоял да му бъде направена допълнителна ваксинация по време на проучването. Взетите проби са използвани, за да се определи как точно имунната система реагира на ваксинацията.

Доказателствата за 130 от инжекциите са събрани от прокурора на град Магдебург, който започва разследване с твърдение за измама, но не са повдигнати наказателни обвинения.

Учените припомнят, че COVID ваксините не могат да причинят инфекция, но могат да научат тялото как да се бори с болестта.

Ваксините с рибонуклеинова киселина (мРНК) действат, като показват на клетките на организма част от генетичния код на вируса. Тогава имунната система трябва да разпознае и да знае как да се бори с COVID-19, ако се сблъска с него.

Д-р Шобер се опасява, че хиперстимулирането на имунната система с многократни дози може да е довело до умора на някои клетки.

Изследователите обаче не откриват доказателства за това при 62-годишния мъж. Нямало и признаци, че той някога е бил заразен с COVID-19.

Учените подчертават, че не подкрепят хиперваксинацията като стратегия за повишаване на адаптивния имунитет.

Резултатите от тестовете им върху 62-годишния мъж не са достатъчни, за да се правят заключения, нито пък препоръки за широката общественост.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.