7 млн. тона! Белгия и Нидерландия „изпират“ руския петрол

0

Ембаргото върху руския петрол често се заобикаля чрез трети страни като Китай, Индия и Турция. Белгия и Нидерландия са начело на европейския списък на страните вносителки, които „изпират“ руски петрол, пише белгийският вестник „Де Тейт“ (De Tijd), цитиран от агенция Белга.

След нахлуването на Русия в Украйна, Западът наложи ембарго върху вноса на петрол от Русия и таван на цените на руския петрол. Но тези държави отчасти заобикалят собствените си санкции чрез трети страни, сочи изследване на финландския „Център за изследване на енергията и чистия въздух“ (CREA). Както европейските държави членки, така и други партньори, са внасяли миналата зима петролни продукти, като дизелово гориво и парафин, от пет „перящи“ държави. Според буквата на закона обаче, това не е нарушение на ембаргото.

Веднага след налагането на забраната за внос на руски нефт по море доставките от Китай, Индия, Турция, Обединените арабски емирства и Сингапур за страните, за които важи ценовият таван, рязко нараснаха. Тези пет държави се превърнаха в най-големите купувачи на руски петрол след нахлуването в Украйна, често на по-ниски цени заради западните санкции. През последните месеци петте страни заедно са купували 60-70% от общия износ на петрол на Русия, докато преди войната тези страни почти не са купували руски петрол.

ЕС е най-големият купувач на петролни продукти от петорката, като през 12-те месеца след нахлуването в Украйна е закупил малко над 20 млн. тона.

Сред тях се открояват Белгия и Нидерландия. От руската инвазия насам през пристанищата Антверпен и Ротердам са пристигнали над 7 млн. тона. Около една трета от тях са внесени след налагането на ембаргото и тавана на цените в началото на декември. От всички държави в коалицията за ценови таван само Австралия, САЩ и Япония са внесли повече „изпиран“ петрол през последните месеци.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.