Абсолютно безумие! Здравната каза отказала лекарство за рак на гърдата, защото пациентът бил мъж!

0

Пореден ужас и безумие в българското здравеопазване! Пловдивската здравна отказва лечение на мъж с рак на гърдата с мотива, че реимбурсира препарата само за жени. Айвън Андреев е диагностициран с рак на гърдата преди 7 години, поради което е опериран и оттогава е периодично на химиотерапии, предаде бТВ.

Миналия месец лекарите му назначили скъпоструваща инжекция, която се поема от НЗОК и трябва да замести месечната химиотерапия. Здравната каса в Пловдив обаче отказва да отпусне лекарството с мотива, че то е предназначено само за жени.

“Лекарите, които ме лекуват, винаги решават всичко на консилиум. Десетима души са. Леко, фино, интелигентно ми обясниха, че може да ми бъде отказано. За мен беше стресиращо, като видях в отказа, че мотивът е, че съм мъж“, обясни Андреев.

Инжекцията струва около 500 лева на месец. Лекарите в София намират първата доза за Айвън от друг пациент и му казват, че в повечето случаи Здравната каса отказвала да отпусне лекарството за мъже.

Мъжът е решил да се бори за правата си, наел е адвокат, който вече е пуснал жалба в Административния съд в Пловдив. Според него решението на Здравната каса в Пловдив е дискриминационно.

“Като отидох при сестрата да ми бие инжекцията, тя ми каза, че от години им обясняват, че и мъжете са хора и ги лекуват с това лекарство. Има един порочен кръг. Лекарите знаят, доказали са, че с това лекарство може да се лекува. Здравната каса играе – тук има, тук няма. Аз съм от тези, на които е казано, че си мъж, не си жена. Не съм. Много е обидно да се делят хората. Аз в яда си бях стигнал дотам, че да отида с рокля и перука – жена да съм, само и само да ми дадат, но не съм жена“, разказа пациентът.

“Изглежда, че колегите от Здравната каса не са прочели, че има обнародвано в Държавен вестник Фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология, в което ясно е записано, че карцином на гърдата при мъжете се лекува като това при жените. От Здравната каса са имали възможност да направят експертиза с вещо лице, което да им обясни, че това лекарство се използва и за мъже“, коментира адв. Кристиан Петков.  

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.