Адвокатът: Кристиан Николов трябваше да вечеря в петък за последно със семейството си

0

Знаехме за крайния акт на Върховния касационен съд от момента на изготвянето му във вчерашния ден. Кристиан Николов трябваше да бъде приведен в затвора днес, а вчера да вечеря със семейството си, което няма да вижда в следващите 6 години, каза адвокат Любомир Таков, който защитава осъдения за смъртта на журналиста Милен Цветков, цитиран от bTV.

Вчера ВКС потвърди 9-годишната ефективна присъда на 24-годишния Кристиан Николов, като решението е окончателно. От нея ще бъде приспаднато времето, през което младият мъж е бил с мярка за неотклонение „задържане под стража“, така че той реално ще излежи 6 години.

„Безпрецедентната бързина, с която присъдата му бе издадена и приведена в изпълнение потвърди нашите опасения, че не търсенето на справедливост мотивира работата на държавния апарат по това дело. Българските съдии не можаха да устоят на огромния медиен и обществен натиск, който прокуратурата генерира по това дело не без помощта на приближените си медии, които демонизираха образа на Николов“, каза адвокатът. 

По думите му вероятно обществото ще е удовлетворено от присъдата за клиента му, но той не е съгласен с решението на ВКС.

„С оглед личността на Кристиан, спецификата на казуса и най-вече неговото изключително смирено и коректно поведение по време на процеса за мен това наказание е прекомерно“, каза защитникът на Кристиан Николов. 

„Притеснителното в случая е, че при наличие на отделен законов текст, който е относим именно към твърдяното от обвинението квалифициращо обстоятелство – употреба на наркотични вещества – върховната съдебна инстанция създаде много опасен прецедент, приемайки наличието на евентуален умисъл“, добави Любомир Таков.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.