Адвокати разковаха НК – промените на властта

0

Адвокати направиха на пух и прах силно рекламираните промени в Наказателния кодекс и в закона за домашното насилие, внесени спешно от Бойко Борисов (ГЕРБ), Делян Пеевски (ДПС), Кирил Петков (ПП) и други депутати от управляващото мнозинство. Заради въпросните изменения (Вижте ги тук и тук.) дори се прекратява ваканцията на депутатите и те се събират на извънредно заседание в понеделник.

И двата проекта са мотивирани с конкретния случая за обезобразеното момиче в Стара Загора, независимо че не могат да окажат каквото и влияние върху него. Те не са подложени и на широко обществено обсъждане, както изисква законът.

Промените в НК предвиждат наказанието за средна телесна повреда да бъде завишено на до 8 години затвор (сега е до 6 г.) Пробацията отпада като алтернативно на лишаването от свобода до 2 години наказание за лека телесна повреда. Завишават се и глобите, предвидени за лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка или страдание без разстройство на здравето. Сега наказанието по този текст е лишаване от свобода до шест месеца или пробация, или глоба от сто до триста лева. Предлага се глобата да е от 500 до 1000 лв.

Измененията на Пеевски, Борисов, Петков в закона за домашното насилие пък предвиждат „фактическо съжителство“ да бъде заменено с „интимна връзка“. Интимната връзка се дефинира като „доброволен сравнително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения“.

Още при появата на предложенията те бяха обявени от експерти за популистки, половинчати, безсмислени, прибързани. Опасенията са, че те могат да доведат до още по-голяма каша и като законодателна рамка, и като прилагане.

В сряда сутринта те бяха силно разкритикувани от бившия вътрешен министър и настоящ адвокат Емануил Йорданов, както и от адвокат Райна Аврамова.

„Не виждам смисъл да се прекъсва отпуската на депутатите, за да се приемат под тревога някакви промени, които могат и да не заработят“, каза Йорданов пред БНТ.

Той призна, че се е изумил от текста, който се подготвя за включване в Закона за защита от домашно насилие, за „интимна връзка“ и добави: „С много думи не се казва нищо. Хубаво е, когато се пишат закони, този, който ги пише, да пита някого, който поне веднъж е влизал в съдебна зала. Използването на прилагателни в законови текстове не е препоръчително, защото законът не е стихотворение. Който иска да пише стихотворение, да отиде в литературен кръжок. В Народното събрание трябва да работят юристи“.

Йорданов вижда проблем и с предложението за леката телесна повреда в НК. Той се опасява, че на практика наказанието може да стане дори по-леко от сега, защото според чл.78А Наказателен кодекс се предвижда възможността за замяна на наказателната отговорност с административна глоба за престъпления, предвиждащи до 2 години. Така може да отпадне възможността за пробация, но може и изобщо да няма осъждане.

Адвокат Райна Аврамова пък обяви, че промените в НК предвиждат само увеличаване на наказание и от това няма да има ефект. „Има огромна празнина в НК, която няма как да се запълни с повишаване размера на наказанието за средна телесна повреда от 6 на 8 години.

Трябва да се вкарат текстове, които да могат да запълнят тази празнота и наистина да служат превъзпитателно“, каза тя. Според нея също има проблем в определението за интимна връзка. „Как точно ще се доказва тя? Отива се в друга крайност и това ще породи хиляди интерпретации от различни съдебни състави из цялата страна“, смята Аврамова.

ПРИЗИВ

„Днес за пореден път хората в България са гневни и имат основание, защото сме свидетели на поредното садистично действие, което е останало незабелязано от правосъдната система.“ Това заяви премиерът Николай Денков в началото на днешното редовно правителствено заседание.

Той съобщи, че възлага на министрите на правосъдието, на вътрешните работи, на труда и на образованието да прегледат през следващата една седмица това, което не работи в техните системи и да предложат промени срещу тази негативна тенденция. Те ще трябва да отбележат и мерките, които засягат и другите институции.

Денков очаква силите на реда да използват сила тогава и само тогава, когато е абсолютно необходимо, а през останалото време да са сила на доброто. Който не разбира разликата, няма място в системата на вътрешните работи, добави той.

Премиерът призова народните представители да приемат правилните закони, които защитават жертвите и не оставят вратички за измъкване на насилниците. „Призовавам правосъдната система, прокурорите и съдиите да използват правомощията си, за да защитават жертвите, а не насилниците, защото хората искат правосъдие, а не апатия и безразличие към човешката болка“, посочи Николай Денков.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.