Айде, честито! Трансджендърите ще продължат да мачкат жените в леката атлетика

0

Световната федерация по лека атлетика отказа да забрани участието на трансджендъри при жените, съобщи Дир.бг. Решението разбуни духовете, тъй като се очакваше сменилите пола си да бъдат лишени от права за международни състезания.

В официално изявление на IAAF се казва, че забрана няма да бъде налагана, като единствено ще продължат да се спазват нормите при тестовете за количеството тестостерон при дамите.

Това веднага породи атаки, особено на фона на далеч по-строгите мерки, взети срещу трансджендърите в други спортове. И най-вече в плуването.

В началото на 2022 година на плувците, сменили пола си, беше забранено участие в международни състезания. Интересното е, че тогава президентът на световната атлетика лорд Себастиан Коу приветства това решение и обяви готовност да го наложи и при Царицата на спортовете. Но не спази думата си.

Припомняме, че вълната от забрани за трансджендъри дойде след доклад на работна група, съставена от водещи фигури в областта на медицината, правото и спорта. Там се казва, че веднъж преминали през мъжкия пубертет и после сменили пола си, състезателите „имат предимство пред родените като жени“. Пък дори и намалили нивата си на тестостерон.

Решението на световната атлетика на практика означава, че скандалната Кастер Семеня ще продължи да се състезава при жените, въпреки протестите на конкурентките й. А след като новината бе оповестена, веднага предизвика неодобрение.

Британската звезда в женското тласкане на гюле Амелия Стриклър заяви, че очаква множество световни рекорди да бъдат пренаписани от трансджендър състезатели.

А британският двукратен олимпийски медалист на 800 метра в зала Джейми Уеб бе още по-суров в оценката си:

„Загубих вяра в спорта. Тъжно е това, което виждам, а още по-тъжно е това, което ни очаква. Женският спорт е изправен пред огромна криза“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.