ИЗВЪНРЕДНО: Алексей Петров бил с трима души охрана, когато бил застрелян

0

Алексей Петров е имал обичаен маршрут за разходка в Драгалевци и е бил с негова позната, когато е бил застрелян днес. Той е бил и с охрана – трима души, проучваме маршрута на движение и събираме доказателства. Това съобщи пред журналисти главният секретар на МВР Петър Тодоров във връзка с покушението срещу бившия съветник в ДАНС.

Той допълни, че е сформиран оперативен щаб, в който са включени експерти от различни структури на МВР.

„Прави се оглед от всички необходими специалисти, които да дадат отговор на въпросите – с какво е стреляно, колко изстрела са произведени“, каза още Тодоров.

Според първите данни от огледа на мястото на убийството, стрелбата е станала в гориста местност в близост до пътека.

Градският прокурор на София Илияна Кирилова уточни, че разследването се ръководи от СГП, а директорът на столичната полиция Любомир Николов добави, че се установяват очевидци на стрелбата.

„Те ще бъдат разпитани. В момента целият ресурс на СДВР е мобилизиран в извършване на заградителни действия и установяване на евентуалния извършител“, каза още той.

По думите на Николов разследването на убийството все още е на твърде ранен етап, за да бъдат изграждани версии и да се коментира евентуални заподозрени.

Украинецът, осъден за опита за атентат срещу Петров, е бил освободен предсрочно

Украинецът Роман Логвиненко, който бе осъден за опита за атентат срещу Алексей Петров през 2015 г., е предсрочно освободен от затвора през май тази година от Апелативния съд в София, показва справка на БТА в съда.

Апелативният съд е постановил условно предсрочно освобождаване на Логвиненко на 29 май, като му е наложил изпитателен срок в размера на наказанието, което му остава да изтърпи. Към 12 април то е две години, шест месеца и 11 дни.

„Към настоящия момент осъденото лице е дало достатъчно доказателства за своето поправяне“, се посочва в мотивите на съда.

С определението си апелативните съдии са отменили решението на Софийски градски съд, с което искането на Логвиненко за освобождаване е отхвърлено. Според съдията молбата на осъдения е неоснователна, защото макар да е преполовен срокът на изтърпяване на присъдата, по смисъла на закона, не са налице останалите предпоставки за предсрочно освобождаване, най-важната от които е представянето на убедителни доказателства за поправяне на лишения от свобода.

Шефът на затвора е дал становище, че са необходими поне още шест месеца, през които поведението на осъдения да бъде стриктно наблюдавано, като отбелязва, че въпреки няколко поощрения и награди, поведението на Логвиненко в затвора не е било изцяло безкритично. Прокурорът също е поискал да не бъде уважена молбата на осъдения.

Също така от затворническата администрация посочват, че Логвиненко е показал добро поведение и стремеж към безпроблемно изтърпяване на наказанието, но и проявявал безразсъдно и рисково поведение.

На 6 юли 2021 г. Логвиненко бе признат за виновен от Върховния касационен съд за това, че от началото на пролетта на 2014 г. до 29.10.2015 г. в съучастие като помагач с Артьом Темпински – извършител, Максим Чорний – извършител, и Йевен Балков – помагач, умишлено улеснил извършването на опит за убийство на Алексей Петров.

Той е набавил пари, организирал следенето и дал съвети, като на 29.10.2015 г. в София извършителите произвели изстрели с два броя гранатомети към лек автомобил, в който пътували Алексей Петров и негов спътник. Автомобилът бил брониран и снарядите не проникнали в него.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.