Алексей Петров осъди ПОСМЪРТНО прокуратурата за обезщетение от 74 бона

0

Алексей Петров посмъртно осъди прокуратурата за обезщетение от 74 хиляди лева заради делото за присвояване и пране на пари, което беше отделено от другия шумен процес „Октопод“.

Петров е завел иска срещу прокуратурата приживе по Закона за отговорността на държавата, като твърди, че делото по което е оправдан му е носело както имуществени, така и неимуществени вреди, предаде БНТ.

Софийският градски съд признава част от иска, който е бил на стойност 200 хиляди лева, като приема, че на наследниците на Петров следва да бъдат изплатени 50 хиляди лева обезщетение за неимуществени вреди и 24 хиляди лева за адвокатски хонорари по наказателното производство.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Отделно прокуратурата е осъдена да плати и над 3300 лв. разноски по гражданското дело.

Ако бъде окончателно осъдена, прокуратурата ще дължи обезщетението с лихвите. От 17 април 2018 г., откогато е в сила оправдателната присъда, заради която Петров съди държавното обвинение за вреди, до днес натрупаните лихви са 48 450 лв., отбелязва „Сега“.

Вдовицата и дъщерята на Петров встъпиха и по друго дело срещу прокуратурата, което той заведе малко преди убийството си. То е за близо 2 млн. лв. С този иск Петров настояваше да получи 1 684 628 лв. за неимуществени вреди, 226 500 лв. за имуществени, причинени му от акция „Октопод“, както и 2419 лв. за адвокатски хонорари. Според него вредите са му причинени от нeзaĸoнния мy apecт нa 10 фeвpyapи 2010 г., зaдъpжaнeтo мy, пoвдигнaтитe мy нeзaĸoнни oбвинeния и проточилия се процес. Петров беше окончателно оправдан през 2021 г.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.