Аман! Китай ни прати мистериозна пневмония, иде ли нова пандемия?

0

Мистериозната пневмония с нетипични симптоми, която препълни болниците в Северен Китай и предизвика силна тревога, че може да е началото на нова пандемия, вероятно вече се е добрала до Европа, пишат британските медии. Повод за такива предположения дават силно увеличените случаи на детски респираторни заболявания през последните дни в Нидерландия.

Притесненията на специалистите са свързани с факта, че новото заболяване показва тревожни прилики с началото на пандемията от COVID-19. Тогава властите в Китай бяха обвинени в липса на прозрачност и късно предупреждение към останалия свят за опасността.

В момента те твърдят, че не се е появил нов или необичаен патоген, а става дума за обичайните зимни микроорганизми – микоплазмена пневмония, синцитиален респираторен вирус или пък грип. Голямото нарастване на случаите пък се обяснявало с факта, че това е първата зима след отпадането на санитарните мерки в Китай и имунната система на хората и специално на децата е станала по-уязвима от дългата изолация. А китайският локдаун беше много по-строг и продължителен от където и да било другаде по света.

В много европейски страни и в САЩ също имаше остър пик на респираторните заболявания миналата година, след като санитарните мерки отпаднаха. Нетипичното в случая е, че децата имат висока температура и рентгенът показва сериозна инфекция на белите дробове, но в същото време липсва характерната кашлица.

Заговори се за „синдром на белите бели дробове” поради начина, по който дробовете на болните изглеждат на рентгеновите снимки.

Пред британския в. “Сън” здравната експертка Вероника Матутите казва, че вниманието в Европа трябва да бъде насочено към големите транспортни транзитни центрове като Лондон, Париж, Франкфурт и Амстердам.

Съмненията, че инфекцията вече е може би в Европа, идват от факта, че Нидерландия е докладвала за голям ръст на респираторни заболявания със сходни симптоми.

В предпоследната седмица на ноември децата на възраст между 5 и 14 години с пневмония в страната са били 103 на 100 000.

Спрямо предната седмица, в която случаите са били 83, ръстът е с 24%, са показали данните на нидерландския Институт за изследвания в сферата на здравните услуги. Това е и значително над средните стойности на грипните заболявания през миналата година, когато на седмица са се разболявали по 58 на 100 000 деца.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.