Ами сега? Морето край Балчик изхвърля риба на брега

0

„Няма нищо необичайно морето да изхвърля риба на брега. Това го казвам с цялата отговорност на човек, който от 40 години влиза в морето. Всяка година през юни и в началото на юли това явление се наблюдава. То е в резултат на това, че излизат студени течения от дълбочините на морето. Те изкарват студена вода на повърхността, която много често съдържа сероводород. Рибата се зашеметява, особено дънните видове.

Именно това зашеметяване на попчета, писийки, малки калканчета най-често, когато има вълни, ги изкарва на брега. Вълните ги изхвърлят живи, но те впоследствие умират”, каза Виктор Лучиянов, рибар и бизнесмен в Балчик. Той е категоричен, че количеството изхвърлена риба тази година е много по-малко в сравнение с предишни. „Имало е години, когато по целия бряг от Варна до Дуранкулак не може да се ходи от миризма”, добави той.

„Според мен, с тази ситуация се злопутребява злонамерено, като има опити явлението да се обвърже с риба от язовир „Нова Каховка” в Украйна”, категоричен е Лучиянов.„В момента ловим сафрид, чернокоп, попчета, калканчета. През есента обаче очакваме много богат улов – от края на авусг и през септември”, заяви Лучиянов.

„Постъпиха няколко сигнала от граждани за умряла риба на брега и в морската вода в района на къмпинг „Свети Георги“, местност „Иканталъка“, между Каварна и Балчик. Те бяха от 27 юни. Експерти от екоинспекцията организираха незабавна съвместна проверка с представители на Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) и Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда във Варна”, съобщават от Регионалната инспекция по околна среда и води -Варна .

При проверката е извършен обход по протежението на плаж „Иканталъка II“, включително на плажа при къмпинг „Св. Георги“ и плаж „Херос“ в землището на село Топола. Установено е струпване на мъртви рибни екземпляри от видовете попче, морска мишка, малки пясъчни рачета и други. Същите са с размери около 3-4 см. Във водата се наблюдава както умряла, така и жива риба.

От РИОСВ-Варна, не са установени брегови източници на замърсяване или опалесценция по повърхността на морската вода, която е бистра с наличие на водорасли без неприятен мирис.

По заявка на БДЧР са взети водни проби от два пункта – плаж „Иканталъка II“ при къмпинг „Св. Георги“ и от плаж „Тузлата“. Резултатите ще бъдат оповестени след приключване на анализите на водните проби. По информация на сигналоподателя, както и спасители присъстващи на плажа, налице е рязко понижение на температурата на морската вода.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.