ЪНДЪРГРАУНД: Просто Киро прави шушу-мушу със Спас Русев

0

Журналистка изненадващо снимала съпредседателя на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Кирил Петков със знаковия бизнесмен Спас Русев. Случката е от лобито на столичен хотел. Към момента обаче няма коментар от страна на Просто Киро.

Това предизвика реакция от страна на депутата Радостин Василев, който се отцепи от парламентарната група на ПП-ДБ. Днес на пленарното заседание на Народното събрание, при обсъждането на законопроекта за възобновяемите източници в морските пространства, той взе думата по процедура:

„Във връзка с дискусиите по настоящата точка, в която става въпрос за лобизъм най-вероятно – това, което разбирам от колегите… за пореден път от „Демократична България“ и с краткото пристигане на Кирил Петков… Уважаеми г-н Петков, елате да обясните вчера със Спас Русев какво правихте на тази среща, не се крийте, защото – ясно е, че половината от законопроектите на ПП-ДБ са лобистки, а Спас Русев е известен в българското общество като лобист, най-вероятно скрит собственик на Нова телевизия, bTV, собственик на „Булсатком“.

Това е повторение на скандала с яхтата – същият Спас Русев, само Доктора, Бог да го прости, го няма… Пепи Амигоса. Това е абсолютно същата картинка 20 години по-късно.“

Легендарната снимка, довела до две оставки по време на управлението на НДСВ. Тогава цялата държава бе разтресена от разкритието, че министри на Симеон Сакскобургготски са се уединили на яхта със сочения от МВР за контрабандист №1, вече покойник Иван Тодоров-Доктора и Петър-Пепи Амигоса, получил петгодишна присъда за пране на пари. На тази снимка се вижда финансовият министър Милен Велчев, министърът на транспорта Пламен Петров и депутатът от НДСВ Мирослав Севлиевски.

Василев призова председателя на Народното събрание Росен Желязков: „Г-н председател, моля да поканим Кирил Петков да дойде да обясни – лидер на партия от управляващото мнозинство, какво прави с г-н Спас Русев, какво си пише на бележката. И дали ще строят вятърни генератори в Черно море – не знам, но със сигурност тези хора обслужват чужди интереси, той е длъжен да отговори на обществото.

Понеже казионните медии няма да го попитат, няма и да излъчат – аз искам от трибуната да го попитам: Според него правилно ли е да се среща с един лобист, който е свързан с всичко друго, но не и с прозрачност. Жалко, че го няма и г-н Пеевски – те имат някакви отношения там по бизнес линия, може би го е пратил на индулгенция. Не знам – трябва да обясни. Искам да го поканите, вие сте председател, да се върне! Той бяга, излезе от залата с една дружинка – да обясни. Това е председател! Ако аз съм с някой човек и ме питат – какво правиш с него, ще изляза и ще кажа: правя това, това и това. Но той се крие.“

Росен Желязков отвърна само: „Не съм нито класен, нито дружинен ръководител, да каня другарчетата в зала.“

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.