Апелативният съд застана зад Георги Гергов за панаира

0

Апелативният съд в Пловдив е отхвърлил жалбата на Агенцията по вписванията срещу финализирането на овладяването на Пловдивския панаир от бизнесмена и почетен консул на Русия Георги Гергов.

Според определението на съда жалбата е недопустима, предаде Медиапул. То обаче може да се обжалва пред Върховния касационен съд, което ще отложи с още малко тоталното овладяване на панаира от Гергов. Дори и следващата инстанция да се произнесе в полза на Агенцията по вписванията, това само би отложило схемата на бизнесмена и почетен руски консул.

Междувременно парламентът трябва да гласува решение, с което се дава задача на министъра на икономиката да впише в Централния депозитар безналичните акции от панаира, собственост на община Варна, в полза на държавата. В момента те се държат от община Варна, но няма информация това да е вписано в депозитара. В същото време има решение на общинския съвет във Варна за връщането им на държавата. То обаче не беше изпълнено от кмета Иван Портних, а съдът реши, че действията му не са противозаконни.

Преди няколко седмици от Министерството на икономиката обявиха в отговор на запитване на Mediapool, че това вписване може да бъде направено само от община Варна, която е собственик на 29% от панаира.

Жалбата е срещу промени в „Пълдин туринвест“

Агенцията по вписванията атакува решение на Окръжния съд – Пловдив, с което на практика се дава зелена светлина за формалното приключване на сделката за панаира. Тя минава през промяна на капитала на дружеството „Пълдин туринвест“, с която в него се апортират акциите на община Варна в Пловдивския панаир. Основният мотив за отказа за вписване беше, че пазарната оценка на дела на общината, ръководена от Иван Портних от ГЕРБ, е неактуална. В него се казваше още, че и собствеността на акциите не е заявена пред Централния депозитар.

Гергов обжалва отказа, а съдът се произнесе в негова полза. Последва жалба от Агенцията по вписванията, която беше отхвърлена.

Държавата губи панаира

Ако все пак схемата бъде завършена, „Пълдин туринвест“, което се контролира от Гергов, ще овладее изцяло някога държавния панаир. Публичният дял в него ще остане под 20%, а това ще позволи частният собственик да взема еднолично важни решения, включително и за ликвидирането на дружеството. Опасенията са, че именно такава съдба чака изложбения център, а теренът, на който се намира, ще бъде застроен.

Схемата на Гергов мина с подкрепата на общинските съветници от ГЕРБ във Варна и Пловдив, както и с тази на кметовете на двата града – Иван Портних и Здравко Димитров, издигнати от ГЕРБ. Портних все още се ползва с подкрепата на партията, която формално свали доверието си от Здравко Димитров.

Текат прокурорски поверки

Междувременно прокуратурата обяви, че ще провери сделката за овладяването на панаира. Стана ясно, че се води и друга проверка – за длъжностно престъпление заради неизпълнение на решение на общинския съвет в града. Общинарите във Варна първо решиха да върнат акциите в панаира на държавата. Кметът Иван Портних обаче не изпълни волята им. Съдът се произнесе, че това не е закононарушение. В последствие общинският съвет в града гласува за апортирането на дела в панаира в контролираната от Гергов „Пълдин туринвест“ срещу 16 млн. лева.

Междувременно в общинския съвет в Пловдив беше внесено решение да се предложи на община Варна да получи акции в „Пълдин туринвест“ в замяна на дела от 29% в панаира.

Община Пловдив е съакционер в дружеството, а предложението е да даде 8.6% от собствеността си в него, за да вземе акциите от изложбения център и така да се предотврати схемата на Гергов. Мотивът е, че щом община Варна иска дял в „Пълдин туринвест“, може да го получи и по този начин, а не чрез сделка с Гергов.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.