Араби взеха Yettel, bTV остава чешка

0

Втора голяма сделка в телекомуникационния бизнес у нас бе разрешена в рамките на по-малко от месец. След като Комисията за защита на конкуренцията пусна “Виваком” да придобие “Булсатком”, регулаторът даде зелена светлина и за сделка на друг ключов играч в телекомуникационния бизнес у нас – “Йетел”.

Чешкият фонд PPF и арабите от Emirates Telecommunications Group Company от ОАЕ ще управляват заедно мобилния бизнес на групата на покойния милиардер Петр Келнер в България, Унгария, Словакия и Сърбия.

КЗК е разрешила това, защото фирмата от емирствата не притежава телекомуникационни мрежи у нас и няма съществени бизнес операции в Евросъюза, което не застрашава конкуренцията в България. “Пазарното положение на “Йетел България” при мобилните гласови телефонни услуги на дребно е съпоставимо с другите 2 мобилни оператора, а при фиксираните телефонни услуги на дребно делът е по-нисък от “Виваком” и “А1 България”, посочват от регулатора.

Сделката на чехите с Emirates Telecommunications Group бе обявена миналата есен, когато стана ясно, че цената е 2,5 млрд. евро. “Гордея се с начина, по който успяхме да увеличим стойността на този актив след закупуването му”, коментира тогава главният изпълнителен директор на PPF Иржи Шмейц.

Обявеното споразумение, с което компанията от ОАЕ продобива основен дял в PPF Telecom, обаче не се отнася за Би Ти Ви, която остава собственост на чехите. От сделката с телекомите са изключени и активите в Чехия, включително и мобилният оператор там O2 и доставчикът на телекомуникационна инфраструктура CETIN.

Според запознати целта на компанията от Абу Даби е експанзия на европейския пазар и сделката за “Йетел” е първа стъпка в тази страгетия. Иначе фирмата присъства в телекомуникационния пазар на 16 държави в Азия, Африка и Близкия изток.

Годишните приходи надхвърлят 14 млрд. евро, а печалбата е повече от 2 млрд. Emirates Telecommunications Group е определена и за третата най-силна телекомуникационна марка в света от водещата консултантска компания за оценка Brand Finance.

А самата стойност на тази марка се оценява на 10,5 млрд. долара въз основа на идентичността, която отразява технологичното развитие, 5G свързаност; повишени резултати, по-голяма удовлетвореност на служителите.

PPF, чийто основател Петр Келнер загина в инцидент с хеликоптер в Аляска през 2021 г., беше наследена от съпругата му Ренета Келнерова и четирите им деца. Компанията закупи през 2018 година телекомуникационните активи на норвежкия телеком Telenor в България, Унгария, Черна гора и Сърбия. Сделката тогава бе за 2,8 млрд. евро.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.