Арестуваха бизнесмена с пистолета, с който гърмя синът на Явор Божанков

0

Задържан е Димитър Бонзов, собственикът на оръжието, с което вчера синът на червения депутат от ПП Явор Божанков простреля дете в Арбанаси, съобщи пред журналисти районният прокурор Тихомир Шабов. Предстои да му бъде повдигнато обвинение. Той все още не е дал показания, добави представителят на държавното обвинение.

„Взети са натривки на всички присъстващи лица, назначени са експертизи, продължава да се работи по случая. Детето е в добро състояние и няма опасност за живота му. Присъстващите лица на инцидента са били около 15-16, до момента са разпитани около 10 лица. Собственикът на пистолета е задържан за 24 часа“, заяви прокурорът.

Инцидентът стана по време на частно събитие във връзка с рожден ден. Шабов обясни по време на брифинг, че пистолетът е бил поставен на пейка в двора на мястото, където се е провеждало събитието. Имало е деца, които са си играли и по време на играта е произведен изстрелът. Това е основната версия, но прокуратурата проверява и други възможни версии, допълни той.

Простреляното дете е настанено във великотърновската болница, то е в добро състояние, няма опасност за живота му, каза Шабов. Прокурорът посочи, че родителите на детето, което е простреляло другото в крака, не носят наказателна отговорност за това, че не са упражнили контрол, но носят гражданска отговорност. Прокуратурата ще уведоми Държавната агенция за закрила на детето за инцидента.

Разследването е по два текста от Наказателния кодекс – за причинена средна телесна повреда на непълнолетно лице и за държане на огнестрелно оръжие, без да бъдат взети мерки за безопасност. Наказанията са до шест години лишаване от свобода за първото и от три до десет години лишаване от свобода за второто престъпление.

Часове по-рано, бащата на детето, депутатът Явор Божанков, сам разказа за инцидента във Фейсбук, като поясни, че самият той не е присъствал, а е била само съпругата му. Според народния представител 11-годишният му син е ранил с пистолета в пръстчето на крака леля си, която е само с една година по-голяма от него. Пострадалото момиче беше откарано в болница, но е в добро състояние, увери още той.

Според наличната информация, в италиански ресторант в Арбанаси е имало рожден ден на съпругата на местен бизнесмен. Сред гостите е имало много известни хора от областта, а също и депутати.

Домакинът на партито оставил законно притежавания си боен пистолет, за да отиде до тоалетната. Малко по-късно проехтял изстрел. Оказало се, че големият син на депутата е натиснал спусъка и е ранил друго дете в крака. Пострадалото момиче е откарано в болница, няма опасност за живота му.

„Моля за разбиране в този момент. Засега зная само, че на рожден ден в село Арабанси, на който са били децата ми с майка им, децата намират оръжие, което мислят за играчка. Но не е. Оръжието е на собственика на къщата. Рожденият ден е на жена му. Големият ми син е в шок. Лелята на сина ми, която е годинка по-голяма от него, е вече добре – ранена е в пръста на крачето. Можело е да се случи и най-лошото. Благодарим на Господ, че не е. Не отговарям на телефона на вашите обаждания, защото в този момент отивам при децата и искам да бъда до тях“, коментира в профила си във фейсбук клетият Явор Божанков.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.