Архиви разкриха: Коко Шанел била двоен агент – участвала и в Съпротивата във Франция

0

Дизайнерката Габриел „Коко“ Шанел, която е сътрудничила на нацистка Германия по време на Втората световна война, е била и „нередовен агент“ на Съпротивата във Франция, предаде АФП, като цитира документи, показани в музея „Виктория и Албърт“ в Лондон.

Там е подредена изложбата „Габриел Шанел. Моден манифест“, която се открива в събота, съобщава БТА.

По време на Втората световна война Габриел Шанел живее в парижкия хотел „Риц“, частично иззет от нацисткия режим. Тя е имала връзка с аташето на германското посолство Ханс Гюнтер фон Динклаге, който е бил шпионин.

От музея обясниха, че през юли 1941 г. „нацистките власти регистрират Габриел Шанел като надежден източник, макар и да не е сигурно, че тя е знаела за това“. Кодовото й име било „Уестминстър“, а номерът – F7124.

„Последните изследвания обаче подчертават противоречивия характер на нейните действия по време на войната“, допълват от „Виктория и Албърт“.

„Тя е вписана като нередовен агент на мрежата ERIC – клон на Съпротивата и с връзки с британските тайни служби“, става ясно от пана, включени в изложбата.

„Въпреки че архивните документи не съдържат подробности за действията, извършени от Шанел за тази мрежа, те потвърждават участието й от 1 януари 1943 г. до 17 април 1944 г.“. Тогава тази мрежа преустановява съществуването си.

В подкрепа на това твърдение са представени два документа. Единият е свързан с мрежата ERIC, датиран и подписан в Париж на 20 март 1948 г., като нейното име фигурира заедно с други. Тя е описана като Мел Шанел, известна като „Коко“. Адресът на модната й къща е ул. „Камбон“ 31.

Другият документ от 1957 г. е удостоверение за членство във френските бойни сили. В него се посочва, че Шанел е участвала в „Съпротивата като временен агент“.

Кураторът Ориол Кълън обясни пред „Гардиън“, че разполага с документ от френското правителство от 1957 г., потвърждаващ това. „Новите доказателства не я оневиняват. Те само усложняват ситуацията. Всичко, което можем да кажем, е, че тя е участвала и от двете страни“.

Изложбата разказва и за добре известното сътрудничество на дизайнерката с нацистите.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.