АС в небето: 21-годишната Радина върви по стъпките на Румен Радев (СНИМКИ)

0

21-годишната Радина Бодурова, която учи да ръководи полети на военните пилоти, е студентът на годината сред 200 хил. български младежи. Признанието и отличието получи от президента Румен Радев. Впечатлен от младата дама, той ѝ пожела да е първата жена президент.

Радев дори видя младата курсантка от Висшето военновъздушно училище “Георги Бенковски” в Долна Митрополия да върви по собствените му стъпки – там е завършил като военен пилот самият той, а преди това математическата гимназия в Хасково, отличничка от която е и бъдещата ръководителка на полети.

Радина избрала пътя си, защото пагонът ѝ давал увереност и отговорност. Да бъде военна, пък е семейна традиция – в рода ѝ има много, като главният е баща ѝ.

“Представям не само себе си, не само военното училище, а цяла институция, която е известна на всички в България, а и в света”, обяснява отличната курсантка.

Влязла лесно във висшето училище заради добрата си подготовка от училище по математика и английски език – основополагащи дисциплини за следването. За да попаднеш във Висшето военновъздушно училище, минаваш през физически изпит, медицински прегледи, общообразователен изпит и психотест. На медицинските прегледи се запознала с приятеля си Борислав. В един и същи курс са, той ще става пилот.

Приятелите на Радина в началото се чувствали странно заради избора ѝ, но се гордеели с нея. Винаги я подкрепяли. На всяка среща разпитвали за подробности от военния живот.

“Може да знаят какво е армията, но какво се случва в самите училища, на много хора не им е ясно”, казва момичето. Младата курсантка облича униформата в поделението и при официални мероприятия.

Поддържа добра физическа форма с упражнения във фитнеса. Много обича да пътува, да обикаля по планините и да изкачва върхове. Намира време за приятелите си.

„За да мога да се отпусна, да се откъсна малко от военната атмосфера и да се върна към това, че всъщност съм и един млад човек”, признава бъдещата военнослужеща.

Представя си се като развита личност, която може “да бъде достоен пример за младото поколение”. В професията си мечтае да е много успешен и отговорен ръководител на полети. Засега не мисли за чужбина. “Обичам България и смятам, че младите хора трябва да останем тук, за да може държавата да се развива. Като бях 3 месеца в чужбина, разбрах, че по-хубава от България няма.

Това си е нашата родина и трябва да си останем тук.”

Радина е носител на тазгодишната голяма награда.

На младите хора на България се пада задачата да променят моралния климат, да изметат невежеството и лъжата от обществения живот, за да изградим заедно справедливо, морално и достойно общество, обърна се Румен Радев към залата.

Дръжте високо нивото на националните ни амбиции, призова той студентите и ги посъветва да не се примиряват с “несправедливостта, корупцията и безхаберието, които раждат безнадеждност”.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.