Българи бедстват! Как се живее без вода в жегите (СНИМКИ)

0

Обявяват бедствено положение заради трайното безводие в свищовското село Овча могила. Ситуацията се влошава с всеки изминал ден.

Санаториум за хора със ставни заболявания и домове за възрастни са пред опасност от затваряне заради проблема с водата. Хората са недоволни и това е оправдано. Те се събират в центъра на селото, за да протестират.

„Много е трудно. Тук има една жена, която прекара инсулт, не може да се справи сама. Ние ѝ носим туби с вода. Мивката ѝ е един бидон с кранче. Но това не е само ней проблем – всички ни засяга това безводие“, разказва една от протестиращите жени.

От три седмици в населеното място има режим на водата. Хората обаче се молят наистина да има режим  на водата, защото така ще могат поне от време на време да имат такава. В момента няма никаква  вода, а трябва ад има такава поне по няколко часа на ден, обясняват още хората. Те са имали вода само веднъж за месец и половина.

„Положението е тежко и адски сложно. В санаториума имаме 30 души, като 80% от тях са с памперси. Необходима ни е вода, за да се грижим за тях. Ако въобще има вода в центъра, то тя стига максимум до първия етаж на сградата. Сами разбирате в тази жега как се чувстват тези хора, които са на легло и с памперси“, споделя и социалният работник Цветелина Павлова.

Населеното място се водоснабдява от съседното село Червена посредством водопровод от азбестово-циментови тръби. Физическите загуби на вода са 50%.

Експлоатацията на водопровода е затруднена, тъй като 70% от трасето преминава през земеделски площи и практически достъпът до него е само в рамките на два-три месеца, когато няма насаждения.

„Проблемите са тежки и се задълбочават. Ние ясно го осъзнаваме. Ние сме задължени да осигурим водоноска и питейна вода на жителите на Овча могила. В тази ситуация са общо четири населени места“, обяснява и кметът на Свищов Генчо Генчев.

От днес в селото е обявено безсрочно бедствено положение. Решението на проблема е в подмяната на тръбите.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.