Българинът пие айран от сухо мляко, яде сирене със 78% вода и отровната палмова мазнина

0

Масово българският айран е направен от сухо мляко. След началото на войната суровината се внася поголовно от Украйна у нас. Ниската цена на сухото мляко го прави отлична компонента за родната продукция, която по този начин пести пари от свежо прясно или в случая подквасено кисело мляко за айран. Сирене, кашкавал и айран от сухо мляко и палмова мазнина нямат никаква хранителна стойност, а точно обратното – вредни са за организма.

„Може ли да си представите, че на пазара си имаме „сирене“ със 78% съдържание на вода! Важно е да се четат етикетите, защото този продукт може да е всичко друго, но не и сирене. В него няма нито свежо мляко, нито закваски, нито процес на зреене. Имаме водица, сухо мляко и палма“, обяснява експерт.

В имитиращите продукти най-често се слага сухо обезмаслено мляко, палмова мазнина, калциев хлорид, емулгатор, сол и мая.

Проверка на „Труд news“ показва, че кофа от 10 килограма имитиращо сирене струва 49 лв., или по 4,90 лв. за килограм. В същото време качественото сирене у нас варира между 20 и 25 лева килото, което прави имитиращият продукт 3 и 4 пъти по-евтин.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.