Български журналисти и Кирил Петков замесени в измамна реклама с фейк видео

0

Фейк видео, в което без разрешение са използвани лицата и гласовете на журналистите от bTV Цветанка Ризова и Иван Георгиев, както и на бившия премиер Кирил Петков, призовава хората да внасят пари по неясна програма, за да печелят до живот, разказа самият Иван Георгиев в сутрешния блок на bTV.

Фалшивото видео е създадено чрез т.нар. дийп фейк.

Медията не излъчи клипа, за да не разпространява допълнително измамата. В него се използват кадри от новините на bTV, както и от гостуване на Кирил Петков в телевизията.

Във видеото се обяснява, че ако човек изтегли програма на мобилното си устройство и внесе определена сума пари, тази програма ще инвестира вместо него на американската борса. Тя уж била управлявана от Илън Мъск, а с вноските си човек щял да получава пари до края на живота си.

Законът за радиото и телевизията забранява в търговските съобщения да се използват държавните символи като герба и знамето, както и гласовете и лицата на действащи журналисти, обясни Иван Георгиев.

ТВ водещият предупреди зрителите: „Ако видите подобно нещо, да знаете, че това е измама“.

Най-честите измами с известни лекари, журналисти и актьори е за рекламата на „магични лекарства“. Наскоро в подобен случай бе замесено името на кардиолога проф. Иво Петров. Името му за пореден път е употребено във фалшива реклама на лекарства – за таблетки, „които лекуват всичко“.

Преди време фейк видео се появи и с водещата на „По света и у нас“ Аделина Радева. За измамата бе използван изкуствен интелект. Той е създал фалшив образ, като са използвани автентични снимки, видео и глас.

През 2018 г. пък за реклама на лекарства бе ползвано името на друг известен телевизионен водещ Бойко Василев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.