Гешев говори за „Барселонагейт“ пред евродепутати днес, ЕНП опитва да саботира

0

Иван Гешев ще бъде изслушан в Европейския парламент на извънредно заседание на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към LIBE. То е посветено на последните развития на ситуацията в България.

Самото заседание ще бъде закрито за медиите, но се очаква след него Иван Гешев да говори пред журналисти.

Според евродепутатката Елена Йончева ЕНП се опитва да отмени изслушването. (Припомняме, че ГЕРБ е от семейството точно на Европейската народна партия – бел.ред.)

От прокуратурата съобщиха, че той ще представи постигнатия напредък при разследване на случаи на корупцията по високите етажи на властта, както и по конкретни казуси, обект на интерес от Мониторинговата група – т.нар. дела „Барселонагейт“ и „Златните кюлчета“.

На заседанието се очаква да участват и представители на GRECO – Групата на държавите, борещи се срещу корупцията, при Съвета на Европа, която следи практиките по противодействие и разкриване на корупционни престъпления по високите етажи на властта.

Решението за извънредното изслушване бе взето в началото на месеца, а единственият български евродепутат, който участва в мониторинговата група, е Елена Йончева (БСП).

По думите ѝ целта на това заседание е евродепутатите да бъдат запознати с последните развития, свързани с върховенството на закона в страната – промените в Закона за съдебната власт, внезапното развитие по дела, които Европейският парламент наблюдава от години, както и въпроси, възникващи от изтекъл запис от заседанието на ръководството на една от парламентарно представените партии.

България е под наблюдение на мониторинговата група от лятото на 2020 г. Оттогава бившият премиер Бойко Борисов е канен два пъти да бъде изслушан, но и двата пъти той отказа да се яви лично и пращаше министри. Наложи се евродепутатите да отправят допълнителни въпроси към българските власти, в които се интересуваха както от механизмите за отчетност и контрол на главния прокурор, така и за развитието на случаи като „Барселонагейт“, снимките с чекмеджета с кюлчета и банкноти в спалнята на тогавашния премиер, записа, на който Бойко Борисов се чува да заплашва бизнесмен и политически опонент и др., припомни българският евродепутат.

„Вярвайте ми, доста интересно ще бъде моето изслушване“, заяви Гешев за днешното изслушване.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.