Балонът ще гръмне: 5000 евро за кв. м имот в София

0

Цените на жилищата в София са в много широк диапазон, каза за “Труд news” Евгени Василев, шеф на компания за недвижими имоти. В идеалния център на София предлагат и имоти с цени от 3000 евро до колосалните 5000 евро на квадратен метър, допълни той.

Става въпрос за имоти, които рядко излизат на пазара, обикновено се намират на много специфични места в центъра на София, възможно е да имат и историческа стойност.

Но има квартали, в които човек може да купи имот за 1100-1200 евро на квадратен метър. Средната цена за имот в София е между 1600 евро и 1800 евро на кв. метър, каза Евгени Василев.

По-бюджетните квартали са в западната част на София – “Люлин”, “Обеля”, донякъде и “Надежда”. Кварталите “Сухата река” и “Хаджи Димитър” вече са с по-високи цени на жилищата, но въпреки това остават достъпни.

По-скъпите райони са традиционно южните и центърът на София. Във високия ценови клас влизат районите Център, “Изток”, “Лозенец”, “Манастирски ливади – Запад”, “Бояна”, “Драгалевци”, донякъде “Младост”, които стават все по-предпочитани в последните години. В квартали като “Овча купел” и “Дружба” цените на жилищата са близки до средните за София.

Търсенето е ориентирано към по-големи имоти с цел живеене. Купувачите най-често търсят тристайни апартаменти с площ от 90 до 100-120 квадратни метра. Цените на такива апартаменти започват от 130 хил. евро. В зависимост от местоположението на жилището и в какво състояние се продава има случаи, при които цените достигат 300-400 хил. евро.

Има голям интерес и към къщи в непосредствена близост до София и южните квартали, на максимално разстояние от 20-30 км от центъра на града. Предпочитани места са Елин Пелин, Лозен, Герман, южната част а София, където търсят къщи или апартаменти с двор. Тенденцията за това започна по време на пандемията и наложената работа от вкъщи, но продължава и в момента.

Имотите “на зелено” са предпочитани от хората, които търсят малко по-евтино жилище и са готови да изчакат 1-2 години до окончателното построяване на сградата. Предимството при покупка “на зелено” е, че не е нужно цялата сума да се плаща наведнъж. Средната разлика между цените на завършени апартаменти и такива “на зелено” достига до 20% в някои квартали.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.