Баровец даде €120 000 за бутилка „Macallan”

0

Преди броени дни бизнесмен от Румъния плати 120 000 евро за бутилка уиски. Според експерта Jeroen Koetsier, който и да е той, румънецът е на чиста далавера, тъй като реалната цена на придобитата от него бутилка уиски е между 150 000 и 180 000 евро.
 
Става дума за 60-годишен Macallan, от т.нар. „Червена колекция“. За парите си, освен питието, купувачът получава и оригинална дървена кутия.

„Червената колекция Macallan отразява нашето дълбоко уважение към времето, традицията и майсторството…

Отличителният червен цвят си проправя път през нашата история. Той започва с името на нашия основател Александър Рийд /шотландска транскрипция на  староанглийската дума „rēad“ – червен – б.р./, минавайки през гамата „Choice Old” на The Macallan, издадена преди повече от век – през 1903 година, и стигайки до Алън Шиач, който маркира ретро бутилките на The Macallan с червена панделка през 80-те години“, пише в презентацията.

Основателят на Macallan Александър Рийд е фермер и учител, чиято дестилерия получава един от първите лицензи в Шотландия през далечната 1824 година.

За да спечели ценната бутилка уиски, румънският богаташ пребори конкуренцията на ценители от Франция, Швейцария, Испания и Германия. Германецът обаче може и да не се брои, тъй като предложи обидните за цяло шише уиски 1000 евро.

Наддаването се проведе в онлайн платформата Катавики.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.