БЕЗ ГЛОБИ: 10 000 катраници влизат на ден в центъра на София

0

Между 8000 и 10 000 вехти каляски влизат в нарушение в центъра на София, който от 1 декември 2023 г. е нискоемисионна зона. Зоната е забранена за коли от I екокатегория или бензинови с първа регистрация преди 1 януари 1996 г. и дизелови с първа регистрация преди 1 януари 2002 г.

Данните за нарушителите обяви кметът на София Васил Терзиев.

Глоби обаче няма, тъй като автоматичната система за установяване на нарушителите не работи. Още в края на ноември от общината обявиха, че при първо нарушение ще има само предупреждение, а при второ вече ще се налагат и глоби. И това обаче не се случва. Така т. нар. нискоемисионна зона на практика си остава на хартия.

Много е възможно реален контрол да няма до края на февруари, когато ограничението за влизане на стари коли в центъра отпада. То ще бъде въведено отново от 1 декември 2024 г. до края на февруари 2025 г. Според общинските правила догодина зоната трябва да е още по-голяма.

Целта на временната забрана за движение на стари коли в центъра на София е намаляване на замърсяването на въздуха през зимата.

С несофийски регистрации

Зам.-кметът по екологията Надежда Бобчева уточни пред Mediapool, че повечето нарушители не са със софийска регистрация и затова се предполага, че шофьорите не са запознати с ограничението. На входовете на зоната от началото на декември има знаци, които укачват забраната.

Самите нарушители вероятно са по-малко от посочените 8000 – 10 000, тъй като един и същи автомобил влиза по няколко пъти в ограничената за стари коли зона, обясни зам.-кметът.

Контролът не е автоматичен

Тя добави, че в момента контролът се извършва чрез преглед на записите от камерите на входовете на зоната. Идеята първоначално беше да се засичат автоматично стикерите, на които е изписана екокатегорията на автомобила. Те се получават при годишните технически прегледи и се лепят на предното стъкло на автомобила.

Поръчаката за доставка на софтуер, който да засича стикерите, обаче се обжалва и такава автоматична система за контрол няма. Вероятно няма и да има до края на февруари и така нискоемисионната зона тази година ще остане само на хартия.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.