Без паника! Чакат ни още BG-ALERT Emergenci alert test test

0

Предстоят нови тестове на системата BG-ALERT за разпространение на съобщения за предупреждение на населението за извънредни ситуации и бедствия. Те ще обхванат периода от 7 ноември до 29 ноември. Това се посочва в сайта на системата BG-ALERT.

Преди ден системата се задейства неочаквано и изплаши абонатите на „Виваком“, чиито телефони внезапно започнаха да издават силни сиренни звуци, а на екраните се появи нотификация с надпис „BG-ALERT. Emergenci alert test test“ и връзка съм сайт bg-alert.bg, който обаче не функционира. Това продължи, докато потребителите не натиснат бутона ОК.

Системата се управлява от МВР.

Фирмата изпълнител на проекта се извинява на всички засегнати страни и институции за причиненото безпокойство и неудобство.

Оттам обясниха, че заради планираните национални тестове на системата BG-ALERT за ранно предупреждение през мобилните мрежи, вчера от 18:55 до 19:00 са проведени предварителни тестове.

„Поради човешка грешка бяха изпратени две различни съобщения през мрежата на „Виваком“, които са получени от техни крайни клиенти“, обясниха от фирмата.

Тестовете целят проверка на функционирането на системата, както и населението да придобие представа за съобщенията и съпътстващото ги поведение на мобилните устройства.

Тестовете започват от 7 ноември в област Габрово. След това на 14 ноември за областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен; на 15 ноември за областите Велико Търново, Разград, Русе и Силистра; на 16 ноември за областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен; на 21 ноември за областите Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол; на 22 ноември за областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област; на 23 ноември за областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково.

Предвижда се на 29 ноември да се проведе национален тест в страната. При провеждането на всеки тест в продължение на половин час от 12:00 до 12:30 ч. ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език.

Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.