БЕЗОБРАЗИЕ! 70% от сградите са санирани НЕКАЧЕСТВЕНО

0

Скандални и тревожни данни изнесоха специалисти за т.нар. безплатно саниране у нас.

Около 65-70% от сградите са некачествено санирани, обяви пред БНР арх. Стефан Цонев.

Експерти от Алианса за висока строителна култура провериха как е поставена топлоизолацията при безплатното саниране, което обхвана 2000 сгради за 2 млрд. лв. от държавния бюджет. По думите на арх. Цонев проверката е установила множество дефекти.

„Една прекрасна идея, която беше силно побългарена“, отбеляза той и каза със съжаление, че очакванията и за новия етап са същите. Контролът липсва, обобщи арх. Цонев.

Проверката е обхванала санирани сгради в Бургас, Варна, Видин, Велико Търново, София, Горна Оряховица. По думите на експерта в тези градове са били обновени повечето сгради.

„2000 сгради е невъзможно да бъдат обхванати, но конкретните примери, които прегледахме, са достатъчно красноречиви. По цялата територия на държавата дефектите са едни и същи, което показва една систематичност на липсата на контрол и едно формализиране на целия процес“.

Той посочи, че дефектите започват от документацията преди санирането и стигат до строителния процес, при който най-често срещаното е прехвърляне от фирмата, спечелила конкурса, на втори и трети подизпълнител. Това е в разрез с договорите с МРРБ, подчерта експертът.

„Няма нещо, което да бъде санкционирано по тази линия. Хората търпят негативите от неглижирането на процеса по саниране. Единственото, което се вижда, са красивите фасади, които скриват страшно много дефекти“, подчерта арх. Цонев, като отбеляза и влаганите некачествени материали. В проверките са използвани термокамери и дронове, с които се установяват проблемите. Според него дефектите е можело да бъдат избегнати.

Докладът, който се готви след проверките, ще бъде изпратен в МРРБ, прокуратурата и на ЕК, съобщи още арх. Стефан Цонев.

По думите му е изключително важно хората да се запознаят с основните правила. Той ги посъветва да правят снимки и при съмнение, да се обърнат към специалист, както и да заведат исканията си писмено. Когато има съмнение за некачествено изпълнение, има механизми, които да сработят и това да бъде поправено, напомни той.

Според специалиста „тази безотговорност се дължи на последните 15-20 години политически назначения във всички структури“. Изключително неподготвени кадри се назначават на възлови места и оттам страда всяка една от системите, категоричен бе той.

Следващото безплатно саниране на 756 многофамилни жилищни сгради ще се случи у нас в 102 общини. Стойността на проекта е 1,13 млрд. лв. Той е по Плана за възстановяване и устойчивост и цели да постигне намаляване с 30% на разходваната енергия.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.