БЕЗПЛАТНО паркиране в центъра на София днес и утре

0

Паркирането в зелена и синя зона в София днес и утре е безплатно. 24 и 25 май са обявени за почивни дни за Централна градска мобилност.

По случай Деня на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета, култура и славянската книжовност Столична община обяви мерки за сигурност.

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства от 13:00 ч. днес до приключване на мероприятието на 24 май на ул. „Оборище” между ул. „Кракра” и бул. „Васил Левски” с изключение на автомобилите на участващите в събитието и на снимачните екипи, отразяващи мероприятието, както и на паркинга зад Националната библиотека.

Забраната влезе в сила тази нощ от 1 часа и ще приключи на мероприятието на паркинга на пл. „Княз Александър І” и на ул. „Шипка” между бул. „Васил Левски” и ул. „Кракра”, уточняват от Столична община.

Празничното шествие ще от 10:30 часа по маршрут от площад „Атанас Буров“ по бул. „Цар Освободител”, бул. „Васил Левски” до паметника на „Св. св. Кирил и Методий” пред Националната библиотека. От 10:30 до 11:00 ч. на 24 май се забранява влизането в двете посоки на пътни превозни средства по ул. „Г. С. Раковски“ през кръстовището с бул. „Цар Освободител” само при необходимост и по преценка на ОПП-СДВР.

От 9:00 ч. до отпадане на необходимостта на 24 май се забранява влизането в двете посоки на пътни превозни средства, както следва: бул. „Цар Освободител” между пл. „Независимост” и бул. „Васил Левски”; ул. „Аксаков” между ул. „Георги Бенковски” и ул. „Дякон Игнатий”; ул. „Георги Бенковски” между ул. „Аксаков” и бул. „Цар Освободител”; ул. „Цар Шишман” между ул. „Аксаков” и бул. „Цар Освободител”; ул. „Леге” между ул. „Съборна” и пл. „Атанас Буров”; ул. „Дякон Игнатий” между ул. „Аксаков” и бул. „Цар Освободител”; ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”; ул. „Княз Александър І” между ул. „Съборна” и пл. „Княз Александър І”; ул. „6-ти септември” между ул. „Аксаков” и бул. „Цар Освободител”; ул. „Оборище“ между ул. „Дунав“ и бул. „Васил Левски“, бул. „Васил Левски” между бул. „Цар Освободител” и бул. „Янко Сакъзов”. ул. „Оборище” между ул. „Кракра” и пл. „Св. Александър Невски”; ул. „Шипка” между бул. „Васил Левски” и ул. „Кракра”.

Промени в маршрута на градския транспорт

От 9:00 ч. до приключване на мероприятието на 24 май се променят частично маршрутите на колите на обществения транспорт. Електробусна линия № 9 (в посока ул. „Ген. Гурко”): от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” обратен завой пред Национален стадион „Васил Левски”, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и по маршрута, скъсяване на маршрута в посока ул. „Ген. Гурко“, скъсяване на маршрута в посока автобаза „Искър“. Електробусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък на маршрута.

Автобусна линия № 280 (в посока СУ „Св. Климент Охридски”): от бул. „Цариградско шосе” наляво по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, надясно по ул. „Ген Гурко”, надясно по бул. „Васил Левски”, надясно по бул. „Цар Освободител” и по бул. „Цариградско шосе” по маршрута. Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък на маршрута.

Тролейбусни линии №№ 1, 2 и 8: от Пета градска болница/ж.к. Бъкстон/ж.к. Гоце Делчев по маршрутите до кръстовище бул. „Васил Левски” – бул. „Цар Освободител”, надясно по бул. „Цар Освободител”, надясно по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, надясно по ул. „Ген. Гурко” и наляво по бул. „Васил Левски” по маршрутите.

Тролейбусни линии №№ 3, 4 и 11: от УМБАЛ „Св. Анна“/ж.к. „Дружба-1/2“ по маршрутите до кръстовище бул. „Цариградско шосе“ – „бул. Цар Освободител“ – „бул. Евлоги и Христо Георгиеви“, наляво по „бул. Евлоги и Христо Георгиеви“, надясно по ул. „Ген. Гурко“, надясно по бул. „Васил Левски“, надясно по бул. „Цар Освободител“ и по маршрутите.

Тролейбусите от линия №№ 2 и 4 преминали към ж.к. Хаджи Димитър преди затварянето на участъка, ще се движат от ж.к. Хаджи Димитър до кръстовището на ул. Васил Петлешков и ул. Панайот Хитов , направо по ул. „Васил Петлешков“, наляво по ул. „Ильо войвода“ до кръстовището на бул. „Владимир Вазов“ и ул. „Черковна“, наляво по бул. „Владимир Вазов“ и по действащия маршрут за ТБ линия №№ 1 и 3 до ж.к. „Левски Г“ и в обратна посока по маршрута на тролейбуси по линия №№ 1 и 3 до кръстовището на бул.“Владимир Вазов“ и ул. „Острово“, по ул. „Острово“ и по маршрута до крайна станция ж.к. „Хаджи Димитър“.

Тролейбусите от линия №№ 1 и 3, преминали към ж.к. „Левски Г“ преди затваряне на участъка ще се движат по маршрут ж.к. „Левски Г“- ж.к. „Хаджи Димитър“, както следва: от начална спирка ж.к. „Левски Г“ по маршрута си до кръстовището на бул. „Владимир Вазов“ и ул. „Острово“, надясно по ул. „Острово“, направо по ул. „Макгахан“, наляво по ул.“ Никола Войновски“ до ж.к. „Хаджи Димитър“ /начална и крайна спирка за ТБ линия №№2 и 4/, до кръстовището на ул. „Васил Петлешков“ и ул. „Панайот Хитов“, направо по ул. „Васил Петлешков“, наляво по ул. „Ильо войвода“ до кръстовището на бул. „Владимир Вазов“ и ул. „Черковна“, наляво по бул. „Владимир Вазов“ и по действащите маршрути до ж.к. „Левски Г“.

Частично се изменя маршрутът на автобусна линия №Х50 (посока пл. „Св. Александър Невски“) както следва: от бул. „Цариградско шосе“ наляво по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, надясно по ул. „Ген. Гурко“, надясно по бул. „Васил Левски“, надясно по бул. „Цар Освободител“ и по маршрута. Автобусите ще спират на съществуващите спирки на Обществения транспорт в променения участък.

Частично се променя маршрутът на автобусна линия № Х43 (посока пл. „Св. Александър Невски“) както следва: от кръговото кръстовището на бул. „Сливница“ и бул. „Васил Левски“, наляво през пл. „Сточна гара“ /обратен завой/, направо по бул. „Сливница“ и от съществуващата спирка с код: 1311 пл. „Сточна гара“ по маршрута.

Мерки за сигурност

Националната служба за охрана (НСО) въвежда мерки за сигурност в столицата в района около Паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека, съобщиха от НСО.

Достъп на граждани до зоната за сигурност ще бъде осигуряван от 9:30 ч. през два пункта за проверка – на ул. „Шипка“ (срещу СУ „Св. Климент Охридски“) и на бул. „Васил Левски“ (срещу Националната художествена академия).

Гражданите ще бъдат проверявани с детектори за метал и скенери за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

За времето от 10:30 ч. до 13:00 ч. се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни системи (дронове) в зоната за сигурност, добавят от НСО.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.