Билетите за “Уроците на Блага” разпродадени дни преди да започне “Киномания”

0

“Клети създания”, “Уроците на Блага” и “Жан дю Бари: Фаворитката на краля”. Това са само част от емблематичните филми, които ще бъдат излъчени, много от тях за първи път у нас по време на 37-ото издание на “Киномания”.

Такъв е филмът на Стефан Командарев “Уроците на Блага”, който спечели редица награди – “Кристален глобус” за най-добър филм и за най-добра женска роля на Ели Скорчева на Международния филмов фестивал в Карлови Вари, седем отличия на Националния фестивал за игрално кино “Златна роза”, както и голямата награда на журито на фестивала Festa del Cinema di Roma в Италия.

Продукцията е българското предложение за “Оскар”, вече се излъчи и в Лос Анджелис. Във филма Скорчева влиза в образа на пенсионираната и наскоро овдовялата учителка Блага, която става жертва на телефонна измама. Оставайки без пари за гроба на покойния си съпруг, животът ѝ се преобръща. Докато не получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена бавно започва да прекрачва всичките си принципи.

Сцените актрисата заснема без капка грим по лицето, слага си единствено крем. “Аз съм много повече Блага, отколкото себе си”, каза тя на официалната пресконференция на “Киномания”. Премиерата на филма у нас е на 16 ноември от 19 ч в Зала 1 на НДК.

Два дни по-късно – на 18 ноември, започва Фестивалът на френското кино, който е включен в програмата на “Киномания”. В същия ден отново от 19 ч в Зала 1 на НДК зрителите може да гледат “Жан дю Бари: Фаворитката на краля”, в чиято главна роля – тази на Луи XV, влиза обичаният от всички Джони Деп. Той си партнира с френската актриса Мейуен льо Беско, която е и режисьор на филма. 

Мейуен Льо Беско и Джони Деп в “Жан дю Бари: Фаворитката на краля”
Мейуен Льо Беско и Джони Деп в “Жан дю Бари: Фаворитката на краля”

Големият победител на тазгодишното издание на “Синелибри” – “Клети създания” на Йоргос Лантимос, ще се излъчи на 28 ноември от 19 ч в кино “Люмиер”. Продукцията получи отличието на кинолитературния фестивал, създаден от Жаклин Вагенщайн, както и “Златен лъв” във Венеция. Наградата на “Синелибри” връчи председателят на международното жури – холивудският актьор Уилям Болдуин.

Тази година фестивалът има специален фокус върху операта. Поводът е 100-годишнината от рождението на Франко Дзефирели – режисьора, определян като майстор на оперните постановки за сцена и за голям  екран. Наред с филмите на великия Дзефирели, сред които “Отело” на 29 ноември от 18 ч в “Одеон”, зрителите ще могат да се насладят и на легендарния спектакъл на Мария Калас в Париж през 1958  г. – “Калас – Париж, 1958” на 27 ноември от 19 ч в Дома на киното.  

“Аз, капитан”, “Тримата мускетари: Д’Артанян”, “Застреляха пианиста”, “Карлос Сантана”, “Пиер Бонар, художник” и още много други филми ще бъдат показани за първи път у нас по време на “Киномания”.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.