Бисер Минчев: НКЖИ купува механизация за поддръжка на жп линиите на стойност над 92 млн. лв.

0

Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) предстои значително да обнови механизацията за поддръжка на железния път, като целта е да се намали времето за възстановяване на движението при аварийни ситуации. Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Бисер Минчев на семинар, посветен на технически иновации в жп транспорта, организиран от „Plasser & Theurer“, съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство. 

„С изпълнението на проектите по оперативните програми вече три програмни периода все повече нараства делът на железопътните трасета за скорости над 130 км/ч.“, посочи заместник-министър Минчев.

По думите му това изисква по-голяма точност и прецизност при поддръжката на жп линиите и внедряването на нови технологични решения.

„Общата стойност на сключените от НКЖИ договори за доставка на нова жп механизация и транспортни средства е над 92 млн. лв. Очакванията са до средата на 2026 г. да бъдат доставени поетапно 14 нови машини от различен тип за поддръжка на железния път“, каза заместник-министърът. Той добави, че предстои тази година да бъдат подписани още три договора на стойност 14 млн. лв. за 23 нови машини.

До 2027 г. ще бъде обновена и техниката за текущо поддържане и ремонт на теснолинейката Септември – Добринище, стана ясно още по време на събитието.

Участие в семинара взеха представители на Националната компания „Железопътна инфраструктура“, Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“, „Транспортно строителство и възстановяване“ ЕАД, както и компании от железопътния сектор, информираха още от министерството.

БТА припомня, че на 28 март ще се проведе обществено обсъждане на докладите за оценка на въздействието върху околната среда и на степента на въздействието върху защитените зони на инвестиционното предложение „Модернизация на железопътна линия Радомир – Гюешево – граница с Република Северна Македония“. НКЖИ има за цел да бъде изградена железопътна магистрала по направлението София – Перник – Радомир – Гюешево – граница с Република Северна Македония, която да обслужва населението, вътрешния и международния товарен трафик.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.