Бивш депутат и член на ВСС оправдан за пране на пари в Австрия

0

Бившият депутат, председател на Окръжния съд в Сливен и екс член на ВСС Иван Димов е оправдан по делото за пране на пари в Австрия.

Димов вече е на свобода. Беше задържан през февруари, докато пътува към Пловдив, а в края на март съдът го екстрадира. 3 месеца по-късно процесът в град Щайр е приключил на първа инстанция.

“Изцяло съм оправдан. Съдът беше учуден, че въобще съм екстрадиран от България, защото от Австрия не са изпратили достатъчно обосновано искане. Делото беше бързо и акуратно. Слава Богу, тук може да се разчита на правосъдие”, коментира Димов пред 24 часа. Поясни, че по време на разследването в Австрия е имало много пропуски. Обеща повече подробности, когато присъдата влезе в сила.

Австрия издава Европейската заповед за арест на Димов на 20 януари. Три седмици по-късно е задържан у нас по обвинението за пране на пари. Според разследването от 14 март до 10 май 2022 г. Димов е получил общо 178 хил. евро по банковата си сметка от различни хора. След това ги превеждал по сметки в България.

В заповедта за арест и в писмения отговор от Австрия не е посочено мястото на извършеното деяние, защото според тях банкови преводи могат да се извършват през интернет, т.е. от всяко място по света. Представени са банкови референции и извлечения с получените от Иван Димов суми.

Той е представил договори за управление на финансови средства с част от хората, които са му превеждали пари. Те са сключени през август 2020 г. и през февруари 2022 г. Освен арбитражен съдия Иван Димов е и адвокат. От ареста си насам той твърди, че не е извършил нищо незаконно и става дума за отношения с негови клиенти.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.