Бивш шеф на ЦРУ: Пригожин да внимава до отворени прозорци

0

Пригожин да бъде много внимателен, когато се намира около отворени прозорци. За това предупреди лидера на частната армия „Вагнер“ бившият шеф на ЦРУ генералът от резерва Дейвид Петреъс.

В интервю за CNN, цитирано БТА, генералът очевидно визира грандиозния брой руснаци, които загубиха живота си при неясни обстоятелства, включително след падане от прозорци, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., обяснява агенцията.

Сред тях бе председателят на борда на най-голямата руска частна петролна компания, който критикуваше военната операция на Русия в Украйна. Той падна от прозорец на болница през септември миналата година, припомня АП.

След бунта на Пригожин и частната му армия „Вагнер“ и похода им към Москва, приключил също толкова изненадващо, колкото започна с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко, бе договорено Пригожин да отиде в изгнание в Беларус. Лукашенко е верен съюзник на руския президент Владимир Путин.

„Пригожин спаси живота си, но изгуби своята група „Вагнер“ и той трябва да бъде много внимателен около отворени прозорци в своето ново местообитание в Беларус, където ще отиде“, посочи Петреъс.

Бързата развръзка с Пригожин изглеждаше като проява на слабост от страна на Путин. Но мнозина от онези, които са се противопоставили на Путин или са го предали, са срещнали смъртта си месеци или години по-късно, някои дори след като са напуснали Русия, припомня АП.

Конфликтът на Пригожин е с ръководството на руското Министерство на отбраната заради начина на водене на войната в Украйна. В петък той нарече „лъжа“ обосновката на Путин за инвазията. Руският президент оправда нахлуването в чужда държава с желание да я денацифицира. Пригожин също така обвини армията, че е подвела Путин и руското общество като невярно е твърдяла, че Украйна и НАТО планират да нападнат Русия.

Въпреки споразумението все още няма информация лидерът на „Вагнер“ да е пристигнал в Беларус, отбелязва АП. Самият Пригожин мълчи, откакто Кремъл обяви сделката, сложила край на похода му към Москва.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.