Бивш шеф на НСО за атентата срещу Фицо: Ако е имало втори нападател, щеше да го доубие

0

Според ген. Коджейков в охраната на премиера на Словакия е имало грешки и пропуски

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират, вниманието им е насочено към нападателя, а премиерът е свит. Ако тръгне втора атака от някъде другаде, отзад, той ще бъде доубит“. Това коментира пред bTV ген. Тодор Коджейков, бивш началник на българската Национална служба за охрана по повод атентата срещу премиера на Словакия Роберт Фицо вчера.

Той определи случилото се като грешка и пропуск на охраната на словашкия министър-председател.

„Учили са ни, че ние трябва първо да се погрижим за охраняемото лице. Има действия, които се разпределят между служителите“, обясни ген. Коджейков.

Той изтъкна факта, че е имало секунди, в които премиерът на Словакия е абсолютно сам. „Ако има втори нападател, може спокойно да го довърши“, допълни бившият шеф на НСО.

„6-7 човека се скупчват около нападателя и оставят премиера. Според мен вниманието трябва да бъде насочено към министър-председателя и един или двама човека, както и полицаите, или хората, които са на втората линия, да са около атакуващия. След това трябва да започне евакуация и да се придвижат по най-бързия начин до безопасно място“, обясни още ген. Коджейков.

Той посочи, че на големи мероприятия, на които присъстват повече хора, се правят проверки с рентген и има контролно-пропускателни пунктове.

„Тук просто хора са се събрали на улицата и са поискали да приветстват премиера. Според мен нападателят е имал наблюдения как и по какъв начин протича ежедневието на премиера и използва моментът той да излезе от втора линия. От един метър стреля във Фицо – пет изстрела за секунда и половина – две“, посочи бившият шеф на НСО.

Той уточни, че при атака от един метър, успеваемостта е почти на 100 процента, защото реакцията – докато мозъкът свикне с мисълта, че се случва нещо, е една секунда.

„Докато се влезе в действие – тялото да започне да работи, минава още една секунда. Необходими са около две секунди за реакция – това се тренира, за може съзнанието така да реагира, че във всеки един момент да можем да направим нещо, без да мислим“, коментира още той. „От стрелбата до евакуирането на премиера има много слабости от страна на охраната. Не знам по каква програма учат и за какво са тренирани“, смята ген. Тодор Коджейков.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.