Бившата здравна министърка Сербезова изплака, че и тя е била заплашвана

0

Бившата здравна министърка проф. Асена Сербезова е била заплашвана от човек на високо ниво в прокуратурата по времето на COVID пандемията. Това обяви самата тя пред bTV.

Бившата председателка на Българския фармацевтичен съюз разказа, че след множество проверки за спекула в аптеките преди да се обяви извънредно положение заради ковид, е получила обаждане от прокуратурата.

То се случило, след като инициирала среща с тогавашния главен прокурор Иван Гешев, на която уточнили, че колеги ще съдействат на проверките и ако има спекула, ще я представят на проверяващите.

„Тогава сигнализирах, че има недостиг на лекарства, а проверките бяха от 5-6 институции наведнъж. Самата среща с Иван Гешев мина професионално и дистанцирано без никакви ангажименти. Казахме, че ще съдействаме и помолих за човечност, да не се злоупотребява и да не се окаля имиджът на фармацевтите“, поясни Сербезова.

Тя обясни, че по време на срещата не е демонстрирано никакво несъгласие.

„Два дни след това получих обаждане от човек от прокуратурата. Той се представи, имам свидетел на този разговор, материалите са в съда, ще стане известен по-късно. Засега не мога да го обявя. По време на разговора ми беше казано, че ще бъдат приложени силови методи – не да внимавам и да се кротна, а директно ми казаха, че ще бъдат приложени силови мерки, ако не спра да рева за проверките за липсата на лекарства“, обясни тя.

Веднага след обаждането тя получила обвинения. Сербезова свързва всички събития в едно, каза самата тя.

През октомври 2020 г. председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова пък получила обвинение във връзка с нейни интервюта по време на извънредното положение през март.

Заради предупрежденията ѝ за евентуални проблеми с лекарствата тогава Софийската районна прокуратурата започна разследване срещу нея за всяване на паника и тревога сред гражданите по време на пандемия.

Днес Сербезова обясни и че след заплахата продължава да ходи в телевизионните студиа.

„Аз не престанах да рева, продължих да обикалям студиата и да посочвам на обществото какво правят другите държави, че това насаждане на страх и паника е вредно, че държавата трябва да се подготви за идващата пандемия“, коментира бившият здравен министър.

След първоначалните заплахи нямало повече напомняния за други силови методи.

Сербезова обясни, че не знае дали хората, които са ѝ се обадили по време на пандемията, са свързани с групата около Мартин Божанов-Нотариуса.

Бившият здравен министър не отрече, но и не потвърди, че заплахите са идвали от ръководителя на дирекция „Публична комуникация“ към главния прокурор Веселин Иванов.

Неговото име се появи и вчера в интервюта на съдия Владислава Цариградска, която даде показания в столичната полиция като свидетел по делото за убийството на Мартин Божанов-Нотариуса. Тя се оплака, че е получила две заплахи денонощие преди да се яви на разпита.

„На официалния имейл на съда е получено ново заплашително електронно писмо – в смисъл, че трябва да мълча, ако не искам да ми се случат разчленявания“, обясни Цариградска.

Пред Нова тв тя допълни, че в нощта преди да даде показания е получила съобщение, през нейна позната, от директора на Дирекция „Публична комуникация“ на Прокуратурата Веселин Иванов. Той категорично отрече да е отправял заплахи.

„В късните часове от обща позната, която сме имали с Веселин Иванов, аз получих предупреждение, че „трябва да се кротна“. Точните думи бяха: „Кажи на тази жена да се кротне„, посочи Цариградска.

С публикация във Facebook Иванов категорично отхвърли твърденията й. Според него тиражирането на името му в публичното пространство с непроверени твърдения е в разрез с Етичния кодекс на българския магистрат. И определя като несериозно, че като съдебен служител си е позволил да отправя под каквато и да било форма заплаха към въпросния съдия, а и изобщо към магистрат.

От миналата седмица съдия Цариградска отново е с охрана.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.