Изгониха бившия на Мелони от телевизията

0

Бившето гадже на италианската премиерка Джорджа Мелони – журналистът Андреа Джамбруно, няма повече да бъде водещ на телевизионна програма по италианската телевизия „Рете 4“ на медийния холдинг „Медиасет“, собственост на клана Берлускони, предадоха АНСА и БТА. 

Джамбруно обаче ще остане в редакционния колектив на предаването „Дневникът на деня“, което водеше допреди седмица.

Журналистът беше замесен в скандал, след като негови думи, записани извън ефира в телевизионното студио, бяха пуснати в сатиричната и разследваща програма „Стриша ла нотиция“ по телевизия „Канале 5“ на „Медиасет“.

В извънефирните записи Джамбруно използва нецензурен език, отправя настойчиви комплименти към журналистка в студиото, говори за тройка и дори четворка, за любовна връзка, прави съпоставки, разтълкувани в ущърб на премиера Мелони.

След излъчването в две последователни предавания на тези записи, италианският премиер обяви в акаунтите си в социалните мрежи, че слага край на връзката си с Джамбруно. Той пък за една седмица сам реши да не води предаването „Дневникът на деня“. Заради извънефирните му изказвания се спекулираше, че Джамбруно дори ще бъде отстранен от телевизия „Рете 4“. А заради поведението му са подадени и два сигнала от различни асоциации, които ще бъдат разгледани във Федерацията на италианските журналисти.

Джамбруно си спечели доста критики и в миналото с редица свои изказвания в ефирно време. Едно от тях беше разтълкувано като опит да оневини изнасилвачите и да набеди жените, станали жертва на посегателства, че сами са си виновни за това. Самият Джамбруно тогава каза, че думите му не са били разбрани правилно, а Мелони се наложи да го защитава по време на пресконференция.

Сега скандалът, свързан с него, породи редица шеги и пародийни видеа в социалните мрежи, но предизвика и много коментари относно това дали един журналист трябва да се държи по този начин дори извън ефира. Породиха се и въпроси дали записаните извън ефир изказвания на журналисти трябва да бъдат излъчвани после по телевизията.

Според някои медийни коментари скандалът с Джамбруно целял да нанесе удар по репутацията на премиера Мелони. Някои медии дори предположиха, че ударът е бил замислен от клана Берлускони, който контролира и партията „Форца Италия„, недоволна, че играе второстепенна роля в управляващата коалиция, ръководена от партията „Италиански братя“ на Мелони. Представители на семейство Берлускони и на „Форца Италия“ опровергаха този прочит на ситуацията.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.