Благородно! Пускат кукла Барби със синдром на Даун

0

Компанията „Мател“ пуска първата си кукла Барби със синдром на Даун в опит да помогне на повече деца да намерят играчка, която ги представя, съобщи британският в. „Гардиън“. Шефовете на производителя заявиха, че искат да „позволят на всички деца да се видят като Барби“. Те си партнираха с Националното общество за синдром на Даун (NDSS) в САЩ, за да пуснат продукта на пазара.

Този ход беше приветстван от благотворителните организации. Главният изпълнителен директор на Асоциацията на хората със синдрома на Даун във Великбритания Карол Бойс коментира: „Децата в нашата общност ще могат да играят с кукла, която представлява тях.“

Ели Голдстийн, британски модел със синдром на Даун, която се появи в кампания с новата Барби, пък сподели, че е „толкова щастлива“ да види новата кукла. Тя добави: „Разнообразието е важно за мен, тъй като хората трябва да виждат повече лица като мен по света, а не да бъдат скрити.“

От „Мател“ са се консултирали с NDSS и медицински специалисти, за да бъдат полезни в процеса на проектиране, тъй като въвеждат нова скулптура на лицето и тялото. Розовата висулка на врата на куклата представлява трите копия на 21-вата хромозома, която е генетичният материал, причиняващ характеристиките, свързани със състоянието.

Шевроните или стрелките пък представляват „малцината късметлии“, които имат някой със синдрома на Даун в живота си, добавят от компанията.

Куклата бе пусната за предварителна поръчка от 25 април от магазина за играчки „Смитс“. Барби със синдрома на Даун е част от линията Barbie Fashionistas, която беше пусната на пазара през 2022 г. Тя включва и Барби с протезен крак, Барби в инвалидна количка и мъжки кукли, които са по-слаби и по-малко мускулести.

„Мател“ описва тази колекция като своята „най-разнообразна и всеобхватна линия за кукли, предлагаща разнообразие от тонове на кожата, цветове на очите, цветове и текстури на косата, типове тяло, увреждания и мода, за да вдъхнови още повече истории“.

През последните години „Мател“ пусна по-всеобхватни линии Барби, включително една, вдъхновена от реални жени, които са преобърнали обществените норми. През 2017 г. компанията пусна кукла, носеща хиджаб, моделирана от Ибтихадж Мохамед – състезателка по фехтовка, която стана първата американка, спечелила олимпийски медал, носейки забрадката като част от „бронзовия“ тим на САЩ в отборната надпревара на игрите в Рио де Жанейро `16.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.