Блъсков и „Труд“ осъдени за статия, пропагандираща омраза към гей хората

0


Вестник „Труд“ и издателят му Петьо Блъсков бяха осъдени окончателно от Върховния административен съд за публикуването на преводна руска статия, пропагандираща омраза към гей хората.

Делото, което бе образувано по жалба на ЛГБТИ активиста Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет (БХК), се отнася до преводен материал от руска медия, публикуван от вестника през септември 2019 г. със заглавие „Педерастите в САЩ бият тревога“. Статията прави общ обзор на влошаващия се обществен климат спрямо нехетеросексуалните хора в САЩ под управлението на администрацията на бившия американски президент Доналд Тръмп.

Статията обаче продължава да се подвизава на сайта на „Труд“, видя bestnews.bg.

В същото време публикацията алармира как гей хората участват в политическия и обществения живот, което е окачествено като „зараза“. За пример се сочи, че гей хора заемат преподавателски позиции в академичната общност. Статията ясно прокарва внушението, че гей хората са „извратени“ и поради това – опасни за децата.

По техен адрес са ползвани епитети като „педерасти“, „содомити“ и „перверзници“. Статията дори обяснява, че осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека срещу Русия били продукт на работещи там „перверзници“. С тези процеси статията свързва Истанбулската конвенция и законодателството срещу домашното насилие, което целяло „унищожаването на семейството“.

От БХК припомнят, че през ноември 2021 г. Комисията за защита от дискриминация (КЗД) се произнесе с решение срещу „Труд“ и Блъсков, като ги задължи да въведат вътрешен механизъм за самоконтрол и недопускане на дискриминация, с който да бъдат запознати всички служители на медията; да докладват на КЗД за резултатите в 30-дневен срок; и да премахнат статията от електронното съдържание на вестника.

По жалба на „Труд“ през юли 2022 г. Административен съд – София-град, потвърди решението на КЗД, но от медията отново обжалваха.

ВАС потвърждава становището на първоинстанционния съд. Според върховните съдии с изразите „педерасти“, „содомити“ и „перверзници“ недвусмислено се насажда враждебност, нетърпимост, непоносимост и изключване на гей хората. Съдиите подчертават, че изразите „не засягат конкретно лице, а цяла група лица“.

Върховните съдии посочват, че свободата на словото не е абсолютна и че с явлението, известно като „реч на омразата“, се накърнява доброто име и достойнството на личността и се създава принизяваща, унизителна, обидна или застрашителна среда.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.